21 december 2013 - 9 min. lezen 3 reacties

In het weeroverzicht van 2013 blikken we terug naar afgelopen maanden waarin van alles te beleven viel. Van indrukwekkende wolkenfoto’s tot nieuwe records. Uiteraard moeten we ook de winter van 2012-2013 even uitlichten want we werden getrakteerd op lage temperaturen en sneeuw.

Jaaroverzicht van 2013

Grosso modo kunnen we 2013 inkaderen als een bijzonder boeiend weerjaar voor weeramateurs en meteorologen. Vooral de eerste 3 maanden staan ons in het geheugen gegrift als een bijzonder koud intermezzo met op heel wat dagen flink wat sneeuw. Mogelijk dat de grootschalige opwarming in de stratosfeer hiervan de oorzaak was.

Daarna kwam de zomer geleidelijk opnieuw op het toneel. Ik heb de indruk dat vooral het westen niet kon profiteren van de hitte en de talrijke onweders die over West-Europa trokken. Spijtig voor deze mensen. Het oosten had dit jaar meer geluk.

In de maanden september – oktober – november werd de atmosfeer onrustiger en werden geregeld flinke stormdepressies geboren. Sommigen van hen veroorzaakten zelfs tornado’s bij onze noorderburen. En met een uiterst sombere novembermaand zijn we vandaag de dag heel erg blij dat we andere statistieken kunnen voorleggen (meer zon in de laatste maand december). Minpuntje aan de laatste weken is het gebrek aan winterse neerslag en de huidige vooruitzichten. Deze laten geen sneeuw meer zien tot de jaarwisseling.

Januari 2013

Het nieuwe jaar is ingezet en dat wordt al meteen gevierd met een verhoogde kans op winterweer. Zo was het op 13 januari 2013 opletten geblazen voor een uit de kluiten gewassen sneeuwzone. Verder in deze maand was 26 januari 2013 opnieuw een dagje waarbij de automobilisten maar beter uit de doppen keken. Een sneeuw- en ijzelzone naderde vanaf het westen ons land. De gevolgen bleven grootschalig beperkt tot ongevallen met blikschade.

Merk trouwens ook op dat de weerpluim medio januari niet van de poes was. Over de gehele lijn werden ijsdagen berekend en kwikstanden die in de nacht konden dalen richting -10 graden. Brrr.

Februari 2013

In deze tweede maand van het nieuwe jaar was er op zich niet veel nieuws (m.u.z. van de windhoos/valwind in het begin van de maand) te vertellen. De koude episode die gestart werd in januari blijft ook deze maand volharden in de boosheid. Zo kwam het in Nederland geregeld tot flinke sneeuwval en ook België bleef niet gespaard. Buiten het feit dat er winterse perikelen waren, was het op 15 februari 2013 ook opletten geblazen voor een asteroïde en haar zichtbaarheid voor de mens op Aarde. Helaas hebben wij er in de Lage Landen weinig van gezien (door de bewolking).

Merk op dat februari 2013 ook de maand was waarbij de zon unieke beelden heeft vrijgegeven. Voor de astronomen bijzonder boeiend en voor de mens nog maar eens een bevestiging van hoe klein wij zijn in de ruimte.

Maart 2013

Zozo, na de ijskoude maanden januari en februari zou maart ons compensatie brengen. Althans, dat dachten we bij het bekijken van de weerkaarten eind februari 2013. De lente zou vroegtijdig haar opwachting maken door een opstoot van zachtere lucht uit het zuiden van Europa. Het sensatieplaatje werd geheel compleet toen de weerkaarten begin maart zinspeelden op lucht rechtstreeks afkomstig vanaf Afrika.

Algauw werden we met onze beide voetjes opnieuw op de grond gezet. Niet veel later moest GFS en ECMWF niets meer weten van een lenteachtige episode. Meer zelfs – er stond het westen van Europa iets te wachten wat gerust uitzonderlijke kan genoemd worden. De temperatuur daalde in minder dan 72 uur met 10 tot 15 graden. (meer informatie in dit artikel).

Merk op dat maart 2013 gekenmerkt werd door bijzonder grote schommelingen in de temperatuur. Zo werd het later die maand bijzonder koud met minima richting -10 graden en een gesloten sneeuwdek van een tiental centimeter in een groot deel van de Benelux

April 2013

Zucht .. Hoelang gaat dit liedje nog duren. Iedereen snakt naar een beetje zon gecombineerd met aangenamere temperaturen (lees ook: waar blijft de lente). Gelukkig liet dat niet te lang op zicht wachten. De eerste dagen van april waren aangenaam maar bijzonder droog. Het gevaar voor heidebrand was zelfs een ruimte tijd aanwezig. Op 7 april 2013 kwam het kwik sinds een lange tijd opnieuw boven 10°C. Yes, we waren vertrokken voor een hopelijk mooie lente.

April 2013 werd gekenmerkt door

Mei 2013

Eén van de maanden waarin stormjagers / liefhebbers van onweer geleidelijk aan opnieuw wakker worden. Dit mochten ze in Frankrijk aan de lijve ondervinden met indrukwekkende wolkenformaties en enorme hagelstenen (noodweer teistert Frankrijk). En dit werd zo’n beetje de maatstaf voor wat er later deze maand stond te gebeuren in heel wat landen rondom de Benelux. Zo werd Duitsland getroffen door supercells.

Merk op: mei 2013 werd ook dit jaar geen thermische hoogvlieger. Regelmatig kregen we met een noordelijke luchtstroming koude lucht op bezoek. Zelfs sneeuw tot eind mei werd geen utopie. Op 23 mei 2013 begon het ‘s avonds te sneeuwen in de Ardennen met een tijdelijk gesloten sneeuwdek.. Het moet niet gekker worden. Gelukkig was er naast het weer ook een heuglijke gebeurtenis. De activatie van de weerradar te Jabbeke.

Juni 2013

Bon, we zijn het zat. Weg met die winterkou en sneeuw want we hebben het nu wel gezien. En u gelooft het of niet, maar begin juni staan er inderdaad zomerse weerkaarten in de wachtrij. Het werd de start van een maand om u tegen te zeggen. Zo kwam het geregeld tot fel onweer in België en Nederland. Het is momenteel onmogelijk om alle topics mee te geven waarin een onweersverwachting staat.

Merk op: we kennen deze maand vooral door het overlijden van de beroemde stormchaser Tim Samaras (Amerika). Ook de grote neerslagbom in het zuiden van Duitsland zal u zeker niet ontgaan zijn.

Juli 2013

De vorige maand was er ééntje met het betere weerwerk. Geregeld fel onweer en hoge temperaturen. Dat gaf perspectieven voor de zomermaand bij uitstek. Juli 2013 kon verdergaan op het warme elan en deed dat ook. Zo werd het medio die maand zweten en puffen in België met tropische maxima. Natuurlijk wordt dat in België vrij vlug afgestraft door hevig onweer met alle consequenties tot gevolg.

Augustus 2013

Door een verlofperiode was ik in het begin van deze maand niet beschikbaar om artikels te posten. Best ergerlijk als je weet dat een grootschalig complex met veel onweer over het land trekt. Nu, daar valt niets aan te veranderen. Ik wil daarom iedereen bedanken die toch de weg had gevonden naar onze live bliksemdetectie. Wat er zeker ook niet mag ontbreken aan dit jaaroverzicht is de bijzondere gebeurtenis op 6 augustus 2013. Een shelfcloud trok langs de Belgische kust richting het noorden. Dat leverde via Twitter al snel bijzondere foto’s op. Super 😀

jaaroverzicht van 2013

September 2013

De succesformule van noodweer.be werd voor heel wat mensen duidelijk deze zomer. Via onze Facebookpagina – Noodweer Benelux – konden we heel wat mensen waarschuwen voor onweer / hagelstenen. Ons aantal groeide dan ook exponentieel doordat heel wat mensen onze status deelden. Bedankt hiervoor, want de teller staat bijna op 5.000 fans.

Het schooljaar 2013-2014 was opnieuw begonnen en dat kon niet beter starten door een filmpje in de media. Zo ontsnapten onderstaande chauffeurs aan een vallend rotsblok om U tegen te zeggen (hallucinant). Ook het feit dat de kinderen in het begin van deze maand in korte broek naar school konden, was iets om te onthouden 🙂. Enjah, dan naderen er zodanig veel bijzondere gebeurtenissen de regio van de Benelux dat ik beter een boek zou uitgeven bij een erkend uitgever.. Te beginnen met de ex-orkaan die Europa nadert en stormweer medio september.

Merk op: in deze maand werden seizoenen herfst en zomer vaak door elkaar gehaald :). Lees meer via ‘onvervalst herfstweer‘ en ‘het nazomertje blijft duren‘. Tevens hebben we toen ook een voorzichtig artikel geschreven rond de koude winter van 2013-2014. Zal het waarheid worden of blijft het bij een ‘nuttig artikel’?

Oktober 2013

We naderen zo stilaan het einde van het weerkundig jaar en ook deze keer mogen we profiteren van bijzondere gebeurtenissen in de Benelux. Stormen of tornado’s, het is ons allemaal gegund. Ook de Nobelprijs van een Belg en de totaal vernieuwde website van noodweer.be mag hierbij niet ontbreken.

Merk op: in deze maand oktober trof een storm met orkaankracht het noordwesten van Nederland. Ook delen van Denemarken en Duitsland deelden in de brokken met windstoten tot 180 km/h! Wauw.

November 2013

Komaan, kan het beetje rustiger? We hebben nood aan de eerste winterse neerslag.. (nooit gedacht dat ik dit ging zeggen na het winters intermezzo begin dit jaar.). Algauw werden we bediend op onze wenken. De temperatuur in de bovenlucht ging verder achteruit en sneeuw in de Ardennen werd een feit.

Dat werd allemaal gekruid met ‘wat’ tornado’s in Nederland (een extra toetje op de maand oktober 2013). Vermoedelijk was de krachtige straalstroom één van de ingrediënten voor dit dynamisch weerbeeld.

Merk op: later in november kwam het opnieuw tot een kleine winterprik. Vooral de gebieden in West-Vlaanderen mochten de eerste sneeuw van het nieuwe seizoen waarnemen.

December 2013

De laatste maand van het weerkundig jaar zou ons niet brengen wat we verwachten. De maand waarin het een eerste keer prijs kan zijn met sneeuw en vrieskou draaide uiteindelijk uit op een flop van formaat. De huidige weerpluim (21 december 2013) is tot op het einde zacht te noemen met weinig kans op verandering. Daarom kijken heel wat mensen naar wat de stratosfeer gaat doen. Mogelijk dat een SSW (opwarming) voor enige verandering zal zorgen in de maanden januari, februari en maart. Zeker is dat natuurlijk niet.

Merk op: het begin van deze maand stond in het teken van een rustig weerbeeld. Door de invloed van een hogedrukgebied ontstond op 3 december 2013 een groot mistveld in het westen van België. Daar kwam het tot een kettingbotsing.

Bron foto artikel: Stijn de Baets

Delen


Verder lezen

Alles bekijken