18 mei 2013 - 2 min. lezen 2 reacties

Afgelopen dagen horen we niets anders in de wandelgangen: “Amai, het is geen lente maar op en top herfst” of “Wanneer gaat dat weer eens warmer worden…”. Het zijn uitspraken die na het weekend zullen aanhouden en vermoedelijk nog iets pikanter zullen worden naarmate de voorlaatste week van mei aanbreekt.

Het Amerikaans en Europees weermodel laten een nieuwe portie koude lucht uit het hoge noorden richting Nederland en België afzakken ..

mogelijk nog kouder (2013)

Mogelijk nog kouder volgende week

Zoals bleek uit een recent artikel op onze weerblog hebben we dezer dagen recht op zo’n 17 tot 19 graden. Met een zwakke bries uit zuidelijke richtingen kan dat bijzonder aangenaam lenteweer opleveren. Helaas is de luchtdrukverdeling na het weekend van die mate verstoord dat we opnieuw hervallen in een koude noordelijke luchtstroming.

koude maand mei
Deze weersituatie schetst het geblokkeerd stromingspatroon voor het westen van Europa.

Een sterk hogedrukgebied op de Atlantische Oceaan en een zwakke opbouw van hogedruk boven centraal Europa zorgt voor de doorstroming van depressies en koudere luchtmassa’s ..

En net wanneer u denkt dat het met bovenstaande weerkaart niet kouder kan worden, laat ik u de recentste uitdraai zien van het Amerikaans weermodel (18 mei 2013 – run 12:00). Met een strakke noordelijke stroming wordt de lucht nog een fractie kouder dan vandaag het geval. Het kwik haalt dan met moeite 10 graden waarbij de nachten wel eens met nachtvorst kunnen eindigen !

zeer koude lucht lente
Vanaf woensdag 23 mei wordt de bovenlucht op 850 hPa (1499 m) nog iets kouder met ronduit veel te frisse temperaturen voor de tijd van het jaar!

Merk ook op dat er zich een lagedrukgebied gaat installeren boven het zuiden van Europa. Dat zal onweer en veel neerslag opleveren in de gebieden rond de Middellandse Zee (m.u.z. van het uiterste zuidoosten van Europa).

Blijf ons volgen op NoodweerBenelux en Twitter!

Delen


Verder lezen

Alles bekijken