3 november 2013 - 2 min. lezen 9 reacties

In Nederland was het afgelopen uur opnieuw raak met diverse meldingen van windhozen. Een actieve neerslagzone trok deze namiddag over het centrale deel van het land met verscholen onweersbuien. Naast enkele windhozen worden er ook flinke hagelbuien gesignaleerd.

windhozen november 2013

Windhoos treft Wijk bij Duurstede

Een tuba raakte deze namiddag de grond met flink wat schade in een straal van 2 kilometer. Vooral het zuidoosten van de provincie Utrecht kreeg te maken met dit natuurgeweld. Voor zover bekend zijn er geen gewonden gevallen. Komende uren (2) stijgt ook de kans op felle buien in andere delen van Nederland en België. Dit door een toenemende windschering. Hieronder het radarbeeld met de structuur van de supercell (14:15) !

radarbeeld windhoos nederland

Hoe ontstonden deze wervelwinden?

Een hoge mate aan windschering en lage onstabiliteit is vanmiddag de trigger geweest voor low topped supercells. Dit type buien profiteert van het verschil in windrichting en windsnelheid. Een groot verschil met supercells in de zomerperiode is dat de mate van onstabiliteit hier een pak minder is. Wie hier meer informatie over wil lezen, kan terecht in de artikels: soorten supercells en indices voor fel onweer

Extra filmpjes van windhozen in Nederland

Bron foto: Casper ter Kuile

Nicolas

Door Nicolas

Bezieler van NoodweerBenelux. Een onuitputtelijke passie voor het weer zorgt ervoor dat ik iedere dag met veel plezier aan het werk mag gaan.


Verder lezen

Alles bekijken