7 april 2013 - 2 min. lezen 1 reacties

Een weerbericht speciaal voor de lenteliefhebbers. Vandaag hoeven we geen schrik te hebben voor een strakke bries uit het noordoosten, want de wind blijft hoofdzakelijk zwak. De zon is ook van de partij en samen vormen deze twee weerelementen de basis van een mooie voorjaarsdag ! Leuk om te weten is dat vanaf morgen de stroming dermate wordt uitgediept boven de Atlantische Oceaan (volgens het Amerikaans weermodel) en dat er zich vanaf dinsdag heuse kansen op onweer gaan voordoen. Met een lichte cape en windshear kan dat dus de eerste convectieve onweerssituatie worden in 2013 (meer informatie onderaan).

Weerbericht 7 april pakt uit met zon

Een kleinschalig hogedrukgebied nabij Nederland zorgt er vandaag voor dat de oostelijke stroming wordt afgesnoerd en dat opklaringen daar optimaal van kunnen profiteren. Op enkele aanvriezende mistbanken na deze ochtend wordt het overal vrij zonnig tot helder. De eerste uren van de voormiddag blijft het opletten geblazen voor lokale gladheid. De temperaturen schommelen tussen -1°C ten zuiden van Samber en Maas en +5°C in Vlaanderen (09:00).

Deze namiddag verandert er weinig in het algemene weerbeeld. Het blijft rustig en droog voorjaarsweer met maxima die schommelen rond 11°C. De wind blijft zwak uit noordoostelijke richting. Ideaal weer dus om een terrasje mee te pikken of een mooie boswandeling te maken.

Onweerskansen dinsdag

Het lijkt onwerkelijk na de te koude maand maart, maar aanstaande dinsdag wordt door een diepe depressie op de Atlantische Oceaan flink wat warmte naar het noorden getransporteerd. Deze wordt onderweg onstabiel geladen (nodige cape en vocht) en gaat vergezeld van de nodige windschering. Een eerste mogelijke convectieve setting in 2013. Concreet verwacht ik dat het de komende uren wel nog wat gaat schuiven in de weermodellen, maar er moet dinsdagnamiddag (15:00 – 19:00) rekening gehouden worden met onweders die vanuit het noorden van Frankrijk het zuidoosten van België zullen aandoen.

mlcape dinsdag

Op deze weerkaart ziet u dat er dinsdagnamiddag in onze omgeving (cirkel) latente onstabiliteit wordt gegenereerd in de vochtige en warme luchtsoort. Onweersbuien kunnen hiervan profiteren om zich te ontwikkelen (mits de nodige forcering van windschering).

Bron kaartje: lightningwizard.com

Delen


Verder lezen

Alles bekijken