19 juli 2013 - 3 min. lezen 7 reacties

Er lijkt geen ontkomen aan. Met een naar zuid draaiende luchtstroming wordt vanaf zondag gevoelig warme tot zelfs hete lucht naar onze contreien gebracht. Vooral op maandag, dinsdag en vermoedelijk ook woensdag wordt het tropisch warm met maxima boven 30°C in het binnenland. Aan de kust blijft het door het relatief koele Noordzeewater iets kouder met gemiddeld 25°C (stijgende kansen op een hittegolf). Deze hitte zal in de loop van volgende week ook resulteren in (hevige) onweders. De details daaromtrent zijn nog niet mee te geven. Dat zal ik dinsdag nog eens analyseren.

Tropische hitte maakt het onaangenaam

Bijna alle weermodellen zijn het eens. Vanaf zondag komt een transport op gang van tropische luchtmassa’s die rechtstreeks vanuit Afrika onze kant opkomen. In deze luchtbel op grotere hoogte (1499 m of 850 hPa) wordt het gemiddeld 16 tot 18°C. Door het huidige seizoen (zomer) mag je daar dan algauw 13 tot 15 graden bij optellen om de maxima te weten in thermometerhut.

heet dinsdag

Volgens bovenstaande weerkaart mogen we gemiddeld 32°C verwachten op dinsdag 23 juli 2013. Bijzonder warm dus voor mens en dier. Gelieve hiermee rekening te houden en de zon te vermijden tussen 13:00 – 15:00.

Later stijgende kans op fel onweer

Er wordt weinig over gezegd / geschreven, maar de kansen op onweer nemen eigenlijk al toe vanaf maandagavond. Een onstabiele luchtsoort maakt dan de oversteek van het noorden van Frankrijk richting België. De CAPE varieert dan tussen 1000 tot 1500 j/KG met een CIN van -10 tot -20. In principe zijn deze waardes favorabel om onweer (warmteonweer) te laten ontstaan. De vraag is echter of het ook gaat lukken indien de treshold waarde (30-31°C) niet wordt gehaald. We wachten dat vooralsnog af.

Later in de week en zeker vanaf donderdag komt er een thermisch laag in onze buurt liggen. Dit moet er voor zorgen dat de potentiële onstabiliteit in de vorm van CAPE omgezet wordt in onweersbuien. De forcering en het doorbreken van de inversie wordt door dergelijke laagjes gemakkelijker. Het belooft dus opnieuw een spannende periode te worden voor de onweerliefhebber en zeker ook voor deze website. We maken ons op voor een stormloop van liefhebbers en dat kunnen we volledig begrijpen ook. Het jaar van 2013 was voor de stormspotter nog niet veel soeps.

Delen


Verder lezen

Alles bekijken