9 september 2013 - 2 min. lezen 4 reacties

Regen en temperaturen die nauwelijks 15°C halen. Een week geleden hadden we dit niet durven dromen. We lagen dan met een flinke laag zonnecrème te bakken in tropische toestanden. Het duidt nog maar eens aan dat het weerbeeld in West-Europa onderhevig is aan sterke weersveranderingen. De komende 24 uur zal vooral het noorden van België en het zuiden van Nederland hier hinder van ondervinden.

Water en wind maken het herfstweer compleet

Vannacht en deels morgen ontwikkelt er zich een zelfstandig lagedrukgebied boven de Noordzee. Op hoogte (500 hPa) daalt de temperatuur tot -20 / -25°C. Boven het warme zeewater (+20°C) levert dat een verticaal temperatuurcontrast op van zo’n 40 tot 45°C. Ik hoef u niet te vertellen dat buien met onweer hiervan gaan profiteren om bakken water te lossen in bepaalde gebieden. De meeste kans op grote neerslagsommen is gereserveerd voor het noorden van West – en Oost-Vlaanderen. Ook Antwerpen en het zuiden van Nederland maken kans op flink wat neerslag.

herfstweer 2013

Op deze hoogtekaart zien we de temperatuur op 500 hPa sterk dalen de komende 24 uur. Samen met deze koude lucht wordt een strakke noordwestelijke luchtstroming op gang gebracht. Dat kan morgen rond en na de middag resulteren in een stormveld boven de Noordzee (9 Beaufort). Aan de Belgische en Nederlandse kust kunnen de windstoten gaan pieken richting 70, lokaal 80 km/h. Onvervalst herfstweer als u het mij vraagt!

Doordat het volledige systeem met windveld bijzonder traag gaat opvullen, kan er de komende 24 uur ook wateroverlast ontstaan. De buien die telkens opnieuw over dezelfde regio trekken zijn in staat om onweer, hagel en felle regenval te veroorzaken. Zo berekent het Amerikaans weermodel hoeveelheden tot 40, lokaal 50 liter per vierkante meter. Dan mag er nog een neerslagtekort zijn opgebouwd, dit zijn neerslagsommen die riolen en kleine beken niet kunnen slikken.

grote neerslaghoeveelheden

Rond de depressiekern worden buien getriggerd die vooral in de paarse gebieden veel neerslag lijken te lossen. Natuurlijk maakt een verschuiving van 50 km behoorlijk veel uit. Hou hiermee rekening en raadpleeg zeker de regenradar op deze weerblog.

Relevante artikelen rond extreem weer

Nicolas

Door Nicolas

Bezieler van NoodweerBenelux. Een onuitputtelijke passie voor het weer zorgt ervoor dat ik iedere dag met veel plezier aan het werk mag gaan.


Verder lezen

Alles bekijken