2 augustus 2013 - 2 min. lezen 4 reacties

Weerdienst Estofex heeft enkele dagen geleden een level 3 waarschuwing afgekondigd. Voor een stormjager in hart en nieren het moment in het jaar om alles in gereedheid te brengen en prachtige plaatjes te maken van onweer/randverschijnselen. Ik geef daarbij eerlijk toe dat het serieus piekte toen ik de berichtgeving in de krant zag dat België werd getroffen door meer dan 55.000 bliksemontladingen.. Dan wil je als liefhebber gewoon niet in het buitenland vertoeven, maar mensen informeren en de pracht van de natuur zelf ook ondergaan. Nu, het is niet anders. In dit artikel bespreken we de kans op nachtelijk onweer.

Zwoele zomernacht met nachtelijk onweer

Door het gebrek aan een grote synoptische achtergrond van de afgelopen dagen beperk ik dit artikel tot een nachtelijke update. We zien namelijk een onweercomplex ten noordwesten van Nederland richting Denemarken opschuiven. Vanzelfsprekend wordt de Benelux daar niet meer mee geconfronteerd. Mijn oog valt nu vooral op centraal Frankrijk en 1 cel in het noordwesten van FR. Deze buien krijgen voeding van zowel grondniveau als hogerop in de troposfeer. Ze kunnen dus nog enkele uren verder blijven ontwikkelen en eventueel een MCS veroorzaken (onweercomplex).

nachtelijk onweer op komst

De Franse radarbeelden tonen mooi de ontwikkeling aan en de trekrichting van de onweders. Met een zuidwestelijke stroming lijkt daarbij vooral de (zuid)oostelijke helft van de Benelux kans te maken op felle exemplaren met alles erop en eraan (hagelstenen, windstoten, felle bliksemactiviteit). In het westen lijkt de buienkans beperkt tot lokale exemplaren die iets minder hevig van aard zullen zijn.

Morgen opnieuw stabiel en zonniger

Na de doortocht van de regen- en onweerszone wordt het morgen droger vanaf de kustregio. Enkel in het centrum en het oosten zijn er in de voormiddag nog wat losse onweersbuien te verwachten doordat het front stagneert. Pas later in de namiddag wordt het ook daar stabieler met nog steeds aangename temperaturen (20 tot 25°C). Perfect aangenaam zomerweer wat mij betreft!

Bron kaartje: meteox.com

Delen


Verder lezen

Alles bekijken