6 oktober 2013 - 2 min. lezen 5 reacties

Ons weerbeeld wordt momenteel bepaald door een hogedrukgebied dat zich uitstrekt van Portugal tot en met het Oostblok. In deze hogedrukgordel bevindt zich een lagedrukgebied ter hoogte van Italië. Zo viel er de afgelopen dagen bijzonder veel neerslag in het zuiden van Frankrijk met diverse felle onweders. De komende dagen wordt het bolwerk van hogedruk minder stevig en kunnen depressies uit het noorden van Europa naar het zuiden afzakken. Wat zijn de gevolgen?

Dinsdag en vooral vanaf komende woensdag wordt er gewerkt aan een omslag van formaat. Een krachtige straalstroom ten noorden van het hogedrukgebied genereert de ideale glijbaan voor actieve depressies. Zo glijdt er van die kant uit polaire lucht richting het noordwesten van Europa. Samen met deze koudere lucht versterkt de gradiënt en zal de windsnelheid gaan toenemen.

wind oktober 2013

Stormkansen nemen toe

Dit is de situatie voor donderdag – vrijdag. Er ligt een depressie in onze buurt met 995 – 1000 hPa. Aan de westflank van dit lagedrukgebied wordt een sterk windveld uit het noorden gegeneerd. De weermodellen zijn het 4 dagen voor de eigenlijke datum nog niet geheel eens met elkaar over hoe sterk het windveld zich gaat gedragen. De laatste prognoses laten een stormveld genereren van 8 tot 9 Beaufort op de Noordzee.

veel wind oktober 2013

De temperatuur komt vanaf donderdag nauwelijks nog boven 10°C en met hetgeen we gewend waren van de voorbije weken zal het flink aanpassen worden. Veel wind, stevige buien en koelere temperaturen maken het herfstbeeld compleet. Wie trouwens de komende week een tripje maakt naar de Alpen kan zich aan een heuse sneeuwepisode verwachten. Boven 1500 m zal de meeste neerslag als droge sneeuw vallen.

Extra informatie over de groeiende kansen op sneeuw in de Alpen

stormkansen oktober 2013

Bron kaartjes: wetter3.de

Nicolas

Door Nicolas

Bezieler van NoodweerBenelux. Een onuitputtelijke passie voor het weer zorgt ervoor dat ik iedere dag met veel plezier aan het werk mag gaan.


Verder lezen

Alles bekijken

De invloed van het weer op Formule 1

1 dag geleden - 5 min. lezen
27

Donderdag regen en veel wind, maar hoeveel?

20 februari 2024 - 4 min. lezen