Weer en klimaat

Met expertise in verschillende domeinen zetten we ons met NoodweerBenelux in om lezingen en seminaries op maat te geven over verschillende onderwerpen en voor een gevarieerd doelpubliek. Lezingen omvatten duiding omtrent bepaalde onderwerpen terwijl we met seminaries meer specifieke onderwerpen toelichten. Het is daarbij de bedoeling om de aanwezigen aan het werk te zetten en te motiveren om zelf bepaalde zaken te ontrafelen en leren.

Wetenschapsinformatie

Op een heldere wijze wordt het weer en klimaat naar iedere doelgroep gecommuniceerd. Wetenschapsinformatie hoeft nooit saai aan te voelen.

Klimaatexperts

Vragen rond de klimaatverstoring? Via onze klimaattournée kan je rekenen op duidelijke argumenten en formuleren we graag antwoorden op kritische vragen.

Jong en gedreven

Onze weerexperten zijn jong en gedreven en laten zich door kennis en passie leiden. Ervaar hun enthousiasme en ga met heel wat kennis terug naar huis.

De wondere wereld van het weer

We krijgen vaak de vraag om op een eenvoudige manier (scholen) de wondere wereld van het weer te duiden. Tijdens deze sessie beschrijven we de verschillende weertypes en geven we meer uitleg over hoe het weer ontstaat. Wisten jullie dat de koudste temperatuur op aarde bijna -90°C bedraagt? Met behulp van enkele proefjes tonen we het ontstaan van een regenboog aan en laten we zien hoe de luchtdruk werkt. Aan het einde ben je in staat om zelf het weer te beschrijven en een eenvoudig weerbericht te maken.

Sessie voor kinderen/jeugd

Hoe werken weermodellen?

Het weer fascineert en iedereen heeft er dagelijks mee te maken. Maar hoe kunnen we het weer zo nauwkeurig mogelijk voorspellen? Hoe werkt een radar? Hoe komt het dat we tegenwoordig veel verder op voorhand het weer kunnen voorspellen dan vroeger? Aan het einde van deze sessie ben je zelf in staat om het weer te voorspellen aan de hand van weerkaarten. We eindigen dan ook met het samen opstellen van een regio specifiek weerbericht.

Sessie voor volwassenen

Weer en klimaat in de Alpen

Als doctorandi in de glaciologie en klimatologie is Lander Van Tricht voortdurend bezig met het weer in de bergen. Tijdens deze sessie licht hij toe hoe het weer in de bergen kan voorspeld worden aan de hand van weerkaarten maar ook aan de hand van wolken. Zijn cumulus wolken de voorbode van buien? Hoe snel kan de sneeuwgrens dalen tijdens een winterstorm? Hoe sterk verschilt het klimaat tussen verschillende valleien, hoogtes en bergregio’s? Wat moet je doen wanneer het plots begint te onweren tijdens een bergwandeling.

Sessie voor volwassenen

Onweer?!

Onweer is een van de meest fascinerende maar onvoorspelbare weertypes. In de Benelux loopt het onweerseizoen van mei tot september. Welke onweerstypes zijn er? Hoe kunnen we onweer voorspellen? Wat zijn de gevaren van onweer en hoe kan je deze herkennen op basis van een radarbeeld? Tijdens deze sessie duiken we in de wondere wereld van licht- en klankspel. Hierbij ontdek je ook hoe je jezelf in veiligheid kan brengen tijdens noodweer.

Sessie voor jeugd/volwassenen

  • Icon

    "Uitermate geschikt voor de liefhebber van natuur en klimaat. Dankzij een open en onderbouwde voordracht één van de betere die ik heb mogen meemaken. "

    Anne, Kortrijk
  • Icon

    "Soms weet ik niet meer wat ik moet geloven. Er verschijnt zoveel in de krant of op de televisie. Het is dan goed om nog eens op een eenvoudig niveau alles te horen"

    Christian, Oudenaarde

Ben jij de volgende?

Onze lezingen en seminaries duren meestal ongeveer 90 minuten, exclusief 15 minuten pauze en een vragenrondje. Varianten zijn ook mogelijk indien gewenst bijvoorbeeld rekening houdend met lesuren op school, tijdstippen na het werk. Benieuwd naar onze manier van werken en op welk pakket u beroep kan doen om uw organisatie feilloos te ondersteunen?

Contacteer ons