Groot en heugelijk nieuws voor de weeramateur, landbouwer en meteoroloog. De gloednieuwe en hoogtechnologische meteorologische radar in Jabbeke produceert sinds vandaag gloednieuwe beelden aan het grote publiek. Deze weerradar verbetert de bedekkingsgraad aanzienlijk binnen België waarin we nu 3 operationele weerradars tot onze beschikking hebben.

Weerradar pikt neerslagsoort sneller op

Onweer, hagel en sneeuw zullen beter in kaart worden gebracht vanaf het noorden van Frankrijk. Vermoedelijk zorgt dit voor een grote impact bij landbouwers die noodweer / buien nu sneller zien ontstaan.

weerradar Jabbeke

Foto ~ in tegenstelling tot de vorige radarbeelden werd de ‘range’ (gebied van detectie) een flink stuk uitgebreid naar het zuidwesten. Zo kunnen de provincies West – en Oost-Vlaanderen rekenen op genuanceerde radarbeelden die voor iedereen te bekijken zijn. Onweer, hagel en sneeuwval worden door deze nieuwe radarbeelden in Jabbeke sneller opgepikt. Een zeer groot pluspunt voor veel mensen die afhankelijk zijn van neerslag en neerslagsoort!

Bestaat er ook een bliksemradar?

Natuurlijk. Twee heel bekende voorbeelden (ook commercieel te verkrijgen) zijn Vaisala en Boltek. Vooral dat laatste is onder de weeramateurs heel bekend geworden met de LD-250. Deze draagbare detectie werd onmisbaar voor heel wat stormchasers. Via plotting op de laptop konden ze snel onweer lokaliseren.

Bijgewerkt op 25 september 2014

Dit artikel werd in het najaar van 2014 bijgewerkt met extra links naar de pagina’s ‘Bliksem in detail’ en de ‘regenradar’. Op deze manier hopen wij onze bezoekers nog sneller te informeren met juiste informatie. Bezoek ook steeds de homepagina voor de allerlaatste artikels op onze blog en/of vind ons leuk via de sociale media. Last but nog least, in september zijn we gestart met een nieuwsbrief waarop u zich gratis en snel kan abonneren. Zo ontvangt u altijd de meest belangrijke informatie als eerste.

Bron kaartje: www.meteo.be