Neerslag
De grafiek laat de jaarhoeveelheid neerslag zien voor De Bilt. De stippellijn laat het klimatologisch gemiddelde zien. Als we naar het klimatologisch gemiddelde kijken zien we dat de neerslaghoeveelheid langzaam toeneemt sinds de start van de metingen in 1898 (ruim 100 mm). Dit lijkt misschien raar, omdat er vaak gesproken wordt over serieuze droogte. De grafiek van neerslagdagen laat zien waarom de droogte toeneemt. 1998 is het natste jaar sinds het begin van de metingen met maar liefst 1240 millimeter. In 1921 viel de minste neerslag, slechts 390 millimeter.
De grafiek laat de neerslagdagen per jaar zien voor De Bilt. De stippellijn laat het klimatologisch gemiddelde zien. Als we naar het klimatologisch gemiddelde kijken zien we dat het aantal dagen dat het regent per jaar afneemt sinds de jaren ’50 van de vorige eeuw. Het regent tegenwoordig ruim een maand minder dan ongeveer 70 jaar geleden. Als we de neerslagdagen combineren met de neerslaghoeveelheid kunnen we concluderen dat er meer regen valt in minder tijd. Oftewel, de neerslagintensiteit van de buien gaat omhoog. Dit zorgt onder andere voor meer oppervlakkige afvoer, waardoor de bodem het water niet opneemt. Hierdoor neemt de droogte toe, ondanks een hogere neerslaghoeveelheid.
De grafiek laat de jaarhoeveelheid neerslag zien voor Ukkel. De stippellijn laat het klimatologisch gemiddelde zien. Als we naar het klimatologisch gemiddelde kijken zien we dat de neerslaghoeveelheid langzaam is toegenomen sinds de start van de metingen in 1833. Dit lijkt misschien vreemd, omdat er vaak gesproken wordt over serieuze droogte. De grafiek van neerslagdagen laat zien waarom de droogte toeneemt. 1965 is het natste jaar sinds het begin van de metingen met maar liefst 1073,9 millimeter. Ook 2023 was een zeer nat jaar met 1012,4 mm. In 1921 viel de minste neerslag, slechts 407 millimeter.
De grafiek laat de neerslagdagen per jaar zien voor Ukkel. De stippellijn laat het klimatologisch gemiddelde zien. Als we naar het klimatologisch gemiddelde kijken zien we dat het aantal dagen dat het regent per jaar afneemt sinds de jaren ’70 van de vorige eeuw. Het regent tegenwoordig ruim 1,5 maand minder dan ongeveer een halve eeuw geleden. Als we de neerslagdagen combineren met de neerslaghoeveelheid kunnen we concluderen dat er meer regen valt in minder tijd. Ofwel, de neerslagintensiteit van de buien gaat omhoog. Dit zorgt onder andere voor meer oppervlakkige afvoer, waardoor de bodem het water niet opneemt. Hierdoor neemt de droogte toe, ondanks een hogere neerslaghoeveelheid.