17 september 2013 - 2 min. lezen 0 reacties

Komende dagen zullen de restanten van ex-orkaan Humberto hun stempel gaan drukken op het West-Europese weerbeeld. Het systeem verliest haar tropische eigenschappen en verenigt zich met depressies uit het noorden. Aan de voorzijde van dit bolwerk aan depressies wordt een enorme hoeveelheid warme lucht richting onze omgeving gestuwd. De nazomer staat in de steigers.

wind orkaan

Ex-orkaan Humberto!

Het is niet ongewoon dat een orkaan (getuige ex-orkaan Irene) afbuigt naar het noorden en zo terecht komt in de koelere wateren van de Atlantische Oceaan. Deze systemen hebben vaak nog voldoende energie aan boord om het weerbeeld in Europa grondig door elkaar te schudden. Een omslag naar herfstweer of nazomerweer behoort daarbij tot de mogelijkheden. Vooral dat laatste lijkt iets voor de Lage Landen!

route orkaan humberto

Bij het centrum voor orkanen (NHC) voorspellen ze deze route voor de ex-orkaan. Zo bereikt dit systeem op zaterdag het gebied ten noordwesten van Portugal. Op zondag bevindt het zich tussen IJsland en Ierland. Het systeem is dan echter nog een schim van hetgeen het geweest is (ex-tropische depressie).

Nazomer in België

Deze restanten gaan samen met diepe depressies ter hoogte van IJsland de krachten bundelen waardoor we vanaf het weekend een ander weerpatroon mogen verwachten. Er ontwikkelt zich een onafhankelijke kern van hogedruk net ten westen van ons. De straalstroom wordt ook helemaal anders en buigt van het westen naar het noorden. Wat de gevolgen zijn, leest u onder de weerkaart !

jetstream

Hierdoor bereiken depressies ons niet meer vanaf het westen en stijgt de kans op zonneschijn en droog weer. Het wordt vanaf het zuiden ook een fractie warmer. We zien dit duidelijk in de temperatuurpluim!

stijging temperaturen

Nicolas

Door Nicolas

Bezieler van NoodweerBenelux. Een onuitputtelijke passie voor het weer zorgt ervoor dat ik iedere dag met veel plezier aan het werk mag gaan.


Verder lezen

Alles bekijken