5 maart 2013 - 3 min. lezen 10 reacties

Vandaag mochten u en ik profiteren van heerlijk lenteweer. Op veel plaatsen in de Benelux klom het kwik richting waardes tussen 14 en 17°C. Boven de zandgronden van de Kempen werd zelfs een lokale 18 tot 19 graden opgetekend. Bijzonder hoge waardes als je weet dat we eigenlijk maar recht hebben op 10 – 11 graden in het begin van deze maand maart. In Waregem werd het vandaag trouwens 17°C omstreeks 14:18.

De natuur gaat dit mooie zonnige weer dus niet kunnen vasthouden en dat gaat we begin volgende week geweten hebben. Volgens het Amerikaanse en Europese weermodel zakt het kwik op 850 hPa (1499 m) van zo’n 8°C momenteel naar -12 tot – 15°C op dinsdag 12 maart 2013. Het lijkt een Amerikaanse setting met dergelijke extremen, maar het kan dus weldegelijk ook in Europa.

Luchtsoort met lentekriebels

Onderstaande weerkaart toont de hogedrukopbouw boven het Europese vasteland. Aan de voorzijde van een lagedrukgebied ten westen van Portugal wordt zachte lucht naar het noordoosten gestuwd. Het westen en centrale deel van Europa kunnen daarom genieten van flink wat zon en hoge temperaturen voor de tijd van het jaar. Merk op dat de koude lucht een omweg maakt boven het noorden van Scandinavië en daarna met een sterk zuidelijke straalstroom richting Turkije afvloeit.

luchtsoortlente
De rode cirkel (Benelux) bevindt zich vandaag in zachte lucht op 850 hPa (1499 m). Aan de grond vertaalt zich dat in temperaturen tussen 12 en 18 graden.

Lente veel kouder? De feiten en verwachtingen

De bovenste weerkaart staat in flink contrast met de onderstaande verwachting van het GFS. Een ijskoude luchtbel kan zich de komende dagen afsplitsen boven het noordwesten van Rusland. In samenwerking met een depressiekern in de omgeving van de Middellandse Zee wordt er een oostelijke tot noordoostelijke stroming op gang gebracht. Deze setting begin januari en u mocht zich gaan opmaken voor diepvriesminima (-10°C of lager).

Zo’n vaart gaat het deze keer niet lopen omdat we ons eigenlijk al buiten het winterseizoen bevinden en de dagen sterk aan het lengen zijn. De zon staat ook een pak hoger dan 2 maanden geleden. Waar moeten we dan wel rekening mee houden?

lente veel kouder
Krijgen we nog een veeg uit de pan van Koning Winter?

Vanaf zondag verliezen we stilaan de strijd met de temperaturen die we normaal in maart mogen verwachten (10 graden). Maxima rond 5-6 graden lijken mij een betere prikwaarde op dit moment. De wind waait strak uit (noord)oostelijke richtingen en verscherpt het koudegevoel. Deze prognose werd gemaakt met +72 termijn. Hou de volgende dagen dit bericht in de gaten, want ik plaats hieronder updates. Grootschalig gezien mag u uitgaan van een verslechtering van het algemene weerbeeld en koelere temperaturen na het weekend. Tevens is winterse neerslag niet uitgesloten.

Delen


Verder lezen

Alles bekijken