13 januari 2013 - 3 min. lezen 62 reacties

Wij bespreken vandaag de weersituatie en geven een vooruitblik richting maandag-dinsdag wat betreft de sneeuwval. Met de sneeuwval van de afgelopen nacht (die trouwens volledig volgens de verwachting van deze weerblog naar beneden viel) kunnen er de komende uren nog enkele verschillen in de nieuwe weerdata van de weermodellen opduiken.

Deze precaire verschillen zullen een grote invloed hebben op de positie van het lagedrukgebied dat dinsdagnacht voor een potentiële ‘sneeuwbom‘ kan zorgen in grote delen van de Benelux. Onze voorlopige verwachting:

sneeuwdek 15 januari 2013
Dit weerkaartje dient wat meer uitleg door de bijzonder complexe situatie.

Het GFS (Amerikaans weermodel) berekent sinds eergisteren bijzonder grote hoeveelheden aan de noordzijde van het lagedrukgebied. Dat gebied / die sneeuwzone trekt morgenavond doorheen de Benelux.

Echter, datzelfde weermodel schuift sterk met de positie van het lagedrukgebied en kiest meer en meer voor een noordelijke route (richting Nederland). Hierdoor trekt de sneeuwzone ook noordelijker en komt het zuidwesten van BE tijdelijk in een ‘valse’ warmte sector (zuidkant van de depressiekern).

De wind komt hier vanaf de Noordzee en bij oplopende 2 m temperaturen kan het daar wel eens de flop van 2013 worden. Tegelijkertijd maak ik hier ook de nuance dat het waarschijnlijk zo geen vaart zal lopen, omdat UKMO en ECMWF de kern toch iets meer naar het zuiden duwen en dus sneeuwval voor het hele Belgische grondgebied.

Het kaartje heeft de mogelijke sneeuwhoeveelheden meegekregen die kunnen vallen tot en met woensdag 16 januari 2013. Plaatselijk is een lokale 20 cm niet uitgesloten. Vooral in de gebieden die het dichtst bij de dooi-grens en de depressiekern liggen (meest actieve neerslag in deze sector). Overlast voor het verkeer is dinsdagochtend dus significant te noemen !

Door het groot aantal bezoekers die wij via Facebook / Twitter / websites verwachten, kan het zijn dat bepaalde secties van de website tijdelijk op non-actief worden gezet ! Graag hier rekening mee te houden.

Weerbericht 13 januari

Vandaag zijn ze in het zuiden van West – en Oost-Vlaanderen wakker geworden met een (dun) sneeuwtapijt. Uit Dadizele wordt 6 cm gemeld en ook in Geraardsbergen komen meldingen binnen van 3-4 cm. In Waregem is er minder sneeuw gemeten, 1 cm. Plaatselijk valt er op dit moment (9:35) nog wat sneeuw, maar het meeste hebben we vandaag wel gehad. De temperatuur is overal negatief met flinke kansen op gladheid door rijm – en ijsplekken. Wees hiervoor op uw hoede. De wind waait uit een koude hoek, het noordoosten.

Vanmiddag nemen de sneeuwkansen overal gevoelig af en klaart het geleidelijk uit vanaf het noorden. Het kwik blijft in de namiddag rond het vriespunt schommelen waardoor de sneeuw op de meeste plaatsen blijft liggen. De wind blijft overwegend uit het noordoosten waaien en wordt later veranderlijk.

Nicolas

Door Nicolas

Bezieler van NoodweerBenelux. Een onuitputtelijke passie voor het weer zorgt ervoor dat ik iedere dag met veel plezier aan het werk mag gaan.


Verder lezen

Alles bekijken