25 september 2013 - 4 min. lezen 79 reacties

Neen, dit is geen langetermijnvoorspelling voor de komende winter. Bij NoodweerBenelux wagen we ons zelden aan dergelijke uitspraken (tenzij we het echt niet kunnen laten – artikel van september 2012). Dit artikel geeft jullie inzicht in de laatste prognoses die andere websites / meteorologen wel maken. Op basis van deze opsomming kan u zelf een stelling innemen.

Veel veiliger voor ons als website en toch leuk voor jullie om dit artikel te lezen. Uit hetgeen we vandaag kunnen analyseren mogen we ons opmaken voor een koude winter.

Een erg koude winter?

Met de winter van 2012-2013 nog vers in ons achterhoofd zijn paragnosten sinds augustus – september druk in de weer met winterverwachtingen. Ze geven quasi allemaal aan dat er ons dit jaar opnieuw een koude winter te wachten staat met heel wat mogelijkheden tot schaatsen. Wat de sneeuwval betreft, zou het nog moeten meevallen aangezien de luchtstroming voornamelijk noordoost tot oost gaat zijn. Vanuit die hoek krijgen we arctische luchtmassa’s gepresenteerd die netjes vanaf Rusland naar onze omgeving worden getransporteerd.

Als we de winter van 2012-2013 nog eens onder de loep nemen is het belangrijk om te weten dat we toen met een erg zuidelijke straalstroom te maken hadden. Deze luchtstroom op grote hoogte brengt ons meestal zachte lucht vanaf de Atlantische Oceaan. Doordat deze straalstroom / jetstream zo zuidelijk ging postvatten, werden ook alle depressies ter hoogte van Portugal afgezet.

Voor onze regio resulteerde dat telkens opnieuw in zuidoostelijke tot later oostelijke winden. Het spreekt voor zich dat het vanuit die hoek niet warm kon worden. De winter bleef voortdurend in het zadel.

koude winter
Op deze hoogtekaart (500 hPa) zien we een grootschalige depressie op de Atlantische Oceaan duiken naar het zuiden.

Aan de voorzijde van deze depressie wordt WAA (warm air advection) naar het noorden op touw gezet. Dit zijn klassieke kaarten met winterkansen, want het koudereservoir boven Rusland kan later in de tijd met een oostelijke luchtstroming tot onze omgeving reiken.

  • Volg onze weerberichten via Facebook op NoodweerBenelux

Huidige prognoses voor deze winter

Afgelopen maanden is er in dit weerpatroon bitter weinig verandering gekomen. Depressies op de Atlantische Oceaan konden nooit een langdurig zonaal weertype installeren en vaak was het droogte die overheerste (herinner u juni 2013 met amper 20.6 mm in Waregem). Meteorologen wijden dit aan de grote hoeveelheid ijs die de afgelopen jaren is gesmolten boven de Noordpool.

Deze zou de aanmaak van blokkades in de hand werken en zo ook winterweer doen toenemen in het westen van Europa. De correlatie tussen beiden is evenwel niet bewezen, dus wij blijven voorzichtig.

Relevante artikelen rond wintervoorspellingen

De koudste winter in 100 jaar op komst – Duitse en Amerikaanse weervoorspellers gaan op basis van het Amerikaans weermodel uit van een sensatiewinter. Of het computermodel GFS hen gelijk zal geven is maar zeer de vraag.

Na de hitte in de zomer volgt een ‘schockwinter’ – Grappig hou diverse websites proberen te imponeren met termen die we bijna nooit gebruiken. De schockwinter van 2013-2014 zou ons veel sneeuw en diepvriestemperaturen brengen. Dit na de erg warme zomer van 2013.

Video van Joe Bastardi – Brutal winter for Europa – Deze man zien we ook elk jaar opdoemen. Joe Bastardi was tot voor kort meteoroloog bij Accuweather.com maar heeft daarna gekozen om een eigen website te starten (weatherbells.com). Ik was een fan van deze man, maar door de jaren heen zoekt hij ook meer de sensatiekant op. Spijtig.

Paragnost verwacht strenge winter in 2013-2014 (Nederland) – Of we uberhaupt waarde moeten hechten aan deze man is zeer de vraag. Ieder jaar is hij er als de kippen bij om de winter ijskoud te verklaren.

Piet Paulusma verwacht ook een te koude winter (Nederland) – Deze weerman wordt in Nederland door veel mensen gevolgd. Of zijn uitspraken altijd terecht waren/zijn is zeer de vraag. Toch verwacht ook deze man een koudere variant.

Nicolas

Door Nicolas

Bezieler van NoodweerBenelux. Een onuitputtelijke passie voor het weer zorgt ervoor dat ik iedere dag met veel plezier aan het werk mag gaan.


Verder lezen

Alles bekijken