De grafiek laat de datum zien waarop de maximumtemperatuur voor het eerst 25°C bereikt in De Bilt. De stippellijn laat het klimatologisch gemiddelde zien. Uit de grafiek kan worden opgemaakt dat de eerste zomerse dag tegenwoordig ongeveer 20 dagen eerder valt dan een halve eeuw geleden. De vroegste zomerse dag stamt uit 2007, toen het kwik al op 14 april boven de 25 graden uitkwam.

De grafiek laat de datum zien waarop de maximumtemperatuur voor het eerst 30°C bereikt in De Bilt. De stippellijn laat het klimatologisch gemiddelde zien. Sinds het begin van de metingen in 1901 zijn er 37 jaren geweest die geen tropische dag kenden. Het laatste jaar zonder tropische dag was 1993. 1976 heeft het record qua vroegste tropische dag. Op 9 mei werd de tropische grens van 30°C al bereikt. Overigens heeft 1976 ook record met de meeste tropische dagen in handen, 13 namelijk. Al doet 2020 er met 12 tropische dagen niet veel voor onder.

De grafiek laat het aantal dagen zien waarop De Bilt zich in een hittegolf bevindt. De stippellijn laat het klimatologisch gemiddelde zien. Sinds het begin van de metingen in 1901 zijn er 25 jaren geweest die een hittegolf kenden. Sinds de eeuwwisseling zijn er 10 jaren geweest met minstens 1 hittegolf. Het record van de meeste hittegolfdagen wordt gedeeld door 2006 en 2018. Beide jaren kenden 2 verschillende hittegolven met een totale duur van 23 dagen.

De grafiek laat de datum zien waarop de maximumtemperatuur voor het laatst in het jaar 25°C bereikt in De Bilt. De stippellijn laat het klimatologisch gemiddelde zien. De laattijdigste zomerse dag werd in 2018 gemeten, toen kwam het kwik op 13 oktober nog boven de 25 graden uit.

De grafiek laat de datum zien waarop de maximumtemperatuur voor het eerst 25°C bereikt in Ukkel. De stippellijn laat het klimatologisch gemiddelde zien. Uit de grafiek kan worden opgemaakt dat de eerste zomerse dag tegenwoordig ongeveer 2 weken eerder valt dan een halve eeuw geleden. Als we vergelijken met de data uit de 19e eeuw is het verschil zelfs bijna 1,5 maand. De vroegste zomerse dag stamt uit 1946, toen het kwik al op 4 april boven de 25 graden uitkwam.

De grafiek laat de datum zien waarop de maximumtemperatuur voor het eerst 30°C bereikt in Ukkel. De stippellijn laat het klimatologisch gemiddelde zien. Sinds het begin van de metingen in 1833 zijn er 77 jaren geweest die geen tropische dag kenden. Het laatste jaar zonder tropische dag was 1993. 1998 heeft het record qua vroegste tropische dag. Op 11 mei werd de tropische grens van 30°C al bereikt.

De grafiek laat het aantal dagen zien waarop Ukkel zich in een hittegolf bevindt. De gestreepte lijn laat het klimatologisch gemiddelde zien. Sinds het begin van de metingen in 1833 zijn er 42 jaren geweest die een hittegolf kenden. Sinds de eeuwwisseling zijn er 12 jaren geweest met ten minste 1 hittegolf. Het record van de meeste hittegolfdagen ligt stevig handen van het jaar 1947. Dit jaar kende maar liefst 4 verschillende hittegolven met een totale duur van 43 dagen. Het klimatologisch gemiddelde laat zien dat aantal hittegolfdagen stijgende is. In 2021 werd er geen hittegolf geregistreerd. Sterker, voor het eerst deze eeuw werd er geen enkele tropische dag genoteerd in Ukkel!

De grafiek laat de datum zien waarop de maximumtemperatuur voor het laatst in het jaar 25°C bereikt in Ukkel. De stippellijn laat het klimatologisch gemiddelde zien. De laattijdigste zomerse dag werd in 2022 gemeten, toen kwam het kwik op 29 oktober nog boven de 25 graden uit.