16 april 2013 - 2 min. lezen 1 reacties

Voor de mensen die graag naar de hemel staren is er goed nieuws op komst. Op donderdagavond 25 april 2013 is er een gedeeltelijke maansverduistering in de Benelux. Een bijzonder fenomeen waar we soms jaren moeten op wachten (zonsverduistering). Het begin van de eclips zal echter niet zichtbaar zijn. Hieronder vindt u een overzicht met de tijdstippen:

Wat is een maansverduistering?

Je hebt de Zon, de Aarde en de Maan. Soms gebeurt het dat die 3 op 1 lijn staan. De maan ontvangt het licht van de zon, maar als de Aarde tussen de Maan en de Zon staat, kan er geen licht worden gegeven aan de maan en zo krijg je een maansverduistering. De laatste maansverduistering dateert van zaterdag 10 december 2011. Toen was ook enkel het einde zichtbaar, maar alleen was er een grotere hap uit de maan. Feit is wel dat het hier gaat om een mooi natuurfenomeen waar we zeker ons bed voor verlaten.

gedeeltelijke-maansverduistering
In deze illustratie zien we duidelijk een gedeeltelijke maansverduistering tot stand komen.

Één ding is zeker. Als het bewolkt is, zijn we getuige geweest van een totale maansverduistering 😉 Voor een totale maansverduistering moeten we wachten tot maandag 28 september 2015.

Bron foto’s: pixabay.com

Delen

Eén reactie op “Gedeeltelijke maansverduistering”

  1. Op vrijdag 18 oktober 2013 is er een nieuwe ‘poging’ tot maansverduistering boven de Benelux. De eclips eindigt iets voor 04:00. Het gaat slechts om een klein gedeelte van de maan dat wordt bedekt. Veel zal het helaas niet voorstellen.


Verder lezen

Alles bekijken

Een nieuwe weerpluim dankzij AI

14 uur geleden - 5 min. lezen

Wat is het mysterieuze Sint-Elmsvuur?

3 dagen geleden - 5 min. lezen

Saharastof versnelt smelt in de Alpen

4 dagen geleden - 4 min. lezen