8 oktober 2013 - 2 min. lezen 0 reacties

Onze weerblog is vandaag in haar nopjes! Niet door de weerkaarten, maar door de primeur die België krijgt als het aankomt op het winnen van de Nobelprijs voor natuurkunde. François Englert en Peter Higgs kaapten deze prestigieuze prijs van de fysica weg door hun onderzoek naar het Higgs-deeltje. Een baanbrekend onderzoek dat vele jaren in beslag nam en de toekomst van de fysica zal beïnvloeden.

Wat is het Higgs-deeltje precies?

Volgens de onderzoekers Englert en Brout (Robert Brout is ondertussen overleden) kon de wereld maar ontstaan doordat er de aanwezigheid was van 1 specifiek deeltje. Deze gedachtegang was revolutionair want was er geen Higgs-deeltje, dan bestond ook de mens, de natuur, het heelal, atomen niet.

De naamgeving van het deeltje gebeurde via de Brit Peter Higgs. Hij was samen met Englert en Brout ook op deze theorie gebotst en schreef er diverse artikels over (weliswaar na de publicatiedatum van Englert en Brout). Toch draagt het deeltje zijn familienaam.

De Nobelprijs voor natuurkunde en haar waarde

Voor een wetenschapper in de fysica is de Nobelprijs de hoogst mogelijke onderscheiding die je kan ontvangen. Zo behoren Albert Einstein en Marie Curie ook tot het select groepje van wetenschappers. De waarde van zo’n prijs voor François Englert en België is dan ook immens. Leuk detail om te weten is dat aan deze prijs een geldsom wordt verbonden van om en bij de 920.000 euro. Dit bedrag zal hoogst waarschijnlijk worden verdeeld onder Englert en Higgs.

francois englert wetenschapper

Bron foto: wikimedia.org

Nicolas

Door Nicolas

Bezieler van NoodweerBenelux. Een onuitputtelijke passie voor het weer zorgt ervoor dat ik iedere dag met veel plezier aan het werk mag gaan.


Verder lezen

Alles bekijken
2

Weersverwachting Luik-Bastenaken-Luik 2024

2 dagen geleden - 5 min. lezen
10 Maandag stevig onweer!

Stevige onweerskansen door pittig koufront op maandag

5 dagen geleden - 6 min. lezen