15 september 2013 - 2 min. lezen 5 reacties

De exacte details kan ik nog niet meegeven, maar de weermodellen hebben het al enkele dagen in de smiezen. In de loop van maandagavond ontwikkelt zich een kleine (storm)depressie aan de zuidelijke flank van een moederdepressie (kern ten noorden van het UK). Door de sterke straalstroom wordt deze kleine depressie sterk geprikkeld tot een mogelijk kanaalrat!

  • Mensen die te weten willen komen hoe een storm ontstaat kunnen terecht in het artikel: uitleg storm.
kletsnat
Foto: weerstation Waregem

Straalstroom swingt de pan uit!

Waar de straalstroom de afgelopen weken / maanden de grote afwezige was boven het westen van Europa zien we vanaf vandaag een gevoelige verandering in het stromingspatroon. Het hogedrukgebied nabij de Azoren trekt zich terug en de poort naar de Atlantische Oceaan komt volledig open te staan. Actieve depressies met veel regen aan boord zien daardoor hun kans schoon om België en Nederland aan te vallen. Vooral vannacht en dinsdag zijn in de gaten te houden.

straalstroom kaarten

Op deze foto heb ik de sterkte van de straalstroom gesignaleerd. Deze verplaatsing van lucht op grote hoogte brengt ons vaak een actief weerpatroon. Let op de positie van de straalstroom. Boven het UK duikt hij naar beneden terwijl hij boven onze omgeving van zuidwest naar noordoost waait. Dit veroorzaakt een onstabiel weerpatroon boven de Benelux (we bevinden ons in de left exit).

Dinsdag mogelijk stormweer

Dat we het begin van de nieuwe werkweek goed in de gaten moeten houden, bewijst de recentste run van het Amerikaans weermodel (06:00). De isobaren van gelijke luchtdruk komen dan dicht bij elkaar te liggen met een toename van de windsnelheid in de hoogte als op 10 m aan het aardoppervlak. Zo staat er in de voormiddag en op de middag een zuidwesterstorm ten westen van Abbeville (FR). Deze prognose zal de komende 24 uur wel nog wat gaan schuiven zodat updates belangrijk zijn.

windveld 9

Het sterkste windveld blijft dinsdag net buiten onze omgeving volgens de laatste prognoses. Dat zou betekenen dat we in de namiddag windstoten kunnen verwachten tot lokaal 80 km/h. Boven het noorden van Frankrijk nog iets meer.

Delen


Verder lezen

Alles bekijken
Bekijk hier het weer voor de komende dagen!

Weersverwachting komende dagen: na wisselvalligheid droger halfweg de week

3 dagen geleden - 3 min. lezen
7

Onweerskans zaterdag 20 juli 2024

5 dagen geleden - 2 min. lezen