23 september 2013 - 2 min. lezen 4 reacties

Terwijl de eerste winterverwachtingen alweer hun opwachting maken (deze van noodweer.be komt niet voor 20 oktober 2013), gaan we de komende dagen nog voluit profiteren van aangenaam najaarsweer. Een hogedrukgebied ontwikkelt zich in onze buurt door toedoen van een sterke trog op de Atlantische Oceaan. Aan de voorzijde van deze trog wordt warme lucht vanaf Afrika onttrokken en richting het noorden gestuwd. De Sint-Michielszomer ligt op de loer.

Situatie op de weerkaarten

De restanten van ex-orkaan Humberto (lees ook meer HIER) hebben zich de afgelopen uren versmolten met een actieve depressiekern boven het noorden van de Atlantische Oceaan. Onder invloed van een strakke zuidelijke straalstroom zal dit systeem geleidelijk aan richting Portugal duiken. Aan de achterzijde van de depressie worden grote hoeveelheden koude luchtmassa’s naar het zuiden geadvecteerd (blauwe pijl).

Aan de voorzijde van deze depressie gebeurt het omgekeerde (rode pijl). Er ontwikkelt zich een diepe trog ten westen van Europa waarbij Frankrijk – België en Nederland (cirkel) zich in de opgaande tak bevinden van de luchtstroom.

situatie september 2013

Nazomertje blijft duren?

Zoals reeds gezegd moeten we de komende dagen geen maxima rond 15°C verwachten. Veelal schommelen de waardes rond 20°C met een optie op een lokale 23-24°C. Bijzonder aangenaam als je weet dat we vandaag slechts recht hebben op 17-18 graden. De wind waait meestal zwak uit variabele richtingen. Wie het gedetailleerd weerpraatje wil lezen, kan steeds HIER terecht.

TIP: voeg ons ook toe op Facebook voor gratis en snelle updates !

pluim temperatuur
Na het weekend worden de weermodellen onzeker. Het zou kunnen dat de trog wordt opgenomen door het hogedrukgebied boven Europa en er een soort rustpauze wordt ingelast op weerkundig vlak. Typisch hogedrukweer met volop kansen op mist en inversies (slechte luchtkwaliteit). Bekijk deze temperatuurpluim ook iedere dag HIER.

Nicolas

Door Nicolas

Bezieler van NoodweerBenelux. Een onuitputtelijke passie voor het weer zorgt ervoor dat ik iedere dag met veel plezier aan het werk mag gaan.


Verder lezen

Alles bekijken
8 Maandag stevig onweer!

Stevige onweerskansen door pittig koufront op maandag

3 dagen geleden - 6 min. lezen
6 Prognose

Weersverwachting komende dagen: fris en wisselvallig

3 dagen geleden - 5 min. lezen
1

Weersverwachting Amstel Gold Race 2024

10 april 2024 - 5 min. lezen