28 februari 2013 - 3 min. lezen 2 reacties

Morgen start de meteorologische lente in 2013. Traditioneel zoeken we dan naar positieve signalen in de natuur die het nieuwe seizoen inluiden. Echter, met de koude voorgeschiedenis van december – januari – februari (2013) moeten we ook morgen rekening houden met veel bewolking en temperaturen onder het langjarig gemiddelde. Pas vanaf zondag 3 maart verplaatst het hogedrukgebied zich meer richting het zuiden. Op die manier wordt een zwakke zuidelijke stroming op gang gebracht.

Bewolking verdwijnt, meer kans op zonneschijn

Afgelopen 48 uur lag de Benelux vaak onder een dik pak wolken. Dat de weermodellen deze synoptische situatie niet goed hadden voorspeld blijkt uit hun maxima die ze berekenden. Zo had GFS voor gisteren 3 – 4 voorzien. Vandaag zou het op meerdere plaatsen 5-6 graden worden. De werkelijkheid verklapt ons het tegendeel. Op veel plaatsen bleef het kwik ruim onder 4°C. Deze stabiele luchtdrukconfiguratie met een afwezige wind uit oostelijke richtingen is de grote boosdoener hiervan !

geblokkeerde atlantische oceaan
Deze weerkaart is op zich een goede weerkaart voor de winterliefhebber. Ware het niet dat we ons morgen in de derde maand van het jaar bevinden. De zon is krachtiger en de daglengte neemt beetje bij beetje toe.

Dit verhindert voor een groot stuk de nachtelijke afkoeling en werkt een dagelijkse gang meer en meer in de hand (maxima en lagere minima). Bijkomend nadeel van deze kaart is de grote kans op laaghangende bewolking (nevel en mist). Somber dus !

Na morgen zien we geleidelijk een interessant luchtdrukpatroon ontstaan. Een lagedrukgebied boven de Atlantische Oceaan gaat zich vermengen met een depressiekern boven het Iberisch Schiereiland (Spanje en Portugal). Aan de voorzijde van dit systeem wordt warme lucht vanaf Afrika ontrokken en richting het noorden gestuwd. Het spreekt voor zich dat deze ‘warme’ component in zijn perspectief moet gezien worden. De zomerse warmte is niet aan de orde.

aanvoerwarmerelucht
Een weerkaart die ik in de maanden juni – juli en augustus veelvuldig wil zien passeren. Een diep lagedrukgebied van 975 hPa trekt warme lucht uit Afrika naar onze streken.

Dat zou in de zomermaanden resulteren in een onstabiele configuratie met onweerskansen. De komende dagen worden hierdoor zachter. Lokaal kan het dinsdag en woensdag 15 graden op plaatsen waar de zon voldoende aan het bod kan komen. Welkom aan de lente in 2013.

Weerstation Waregem blijft de bliksemdetectie beschikbaar stellen aan deze website ! Via live strike-plotting blijft u perfect op de hoogte van waar de meeste onweders zich bevinden! Bekijk de live bliksemradar.

Lente in 2013 (temperatuurkaart)

lente in 2013

Delen


Verder lezen

Alles bekijken
Opgelet!

Flinke storm mogelijk tijdens Sinterklaasnacht

1 dag geleden - 5 min. lezen
Goed nieuws voor de wintersporters

Sneeuwdump in de Alpen. Ontdek waar en wanneer?

3 dagen geleden - 5 min. lezen
7

Volgende week winters met sneeuw?

3 dagen geleden - 4 min. lezen