2 juni 2013 - 3 min. lezen
0 reacties 0

U kent het allemaal. Het programma Storm Chasers op Discovery Channel. Daar gaan liefhebbers van extreem weer ieder jaar op pad om tornado’s van zo dicht mogelijk te benaderen. Velen omwille van de adrenaline, anderen om waardevolle data te verzamelen over deze natuurfenomenen.

Zo ook Tim Samaras. Op vrijdag was hij op pad in Oklahoma om een EF3 tornado te benaderen (EF1 minst destructief, EF5 het meest destructief)

Beroemd en berekend

Bij het schrijven van dit artikel wil ik u dan ook het trieste nieuws melden dat vader Tim Samaras, zoon Paul Samaras en medestormchaser Carl Young op vrijdag 31 mei om het leven kwamen bij een EF3 tornado nabij El Reno. Het verlies van een icoon die door menig stormjager van over de hele wereld werd gerespecteerd door zijn intelligentie en weloverwogen beslissingen tijdens het uitvoeren van één van de meest gevaarlijke dingen ter wereld, namelijk het stormchasen.

Vermoedelijk zijn hij en zijn zoon terecht gekomen in één van de vortices van deze EF3 tornado. Dat zijn onzichtbare rotaties waarbij de windsnelheden met contact aan het aardoppervlak 200 tot 250 km/h bereiken. Omwille van hun ‘onzichtbaarheid’ is het als stormjager bijzonder gevaarlijk om je onder zo’n bui te begeven, want je weet niet of er zich een roterende luchtmassa boven je hoofd bevindt.

Stormchaser Tim Samaras liet het leven in 2013

stormchaser tim samaras

Team Twistex en film Twister (1996)

Tim Samaras werd vooral bekend omwille van zijn sondes die hij plaatste in het directe pad van een tornado (in samenwerking met zijn team Twistex). Zo konden ze de windsnelheden en andere extreem weer parameters optimaal analyseren zonder zelf te dicht bij een tornado te komen.

Dit naar analogie van de film ‘Twister’ in 1996 waarbij stormjagers ‘Dorothy’ in het pad van een grote tornado plaatsten. Daar waren het kleine balletjes die circuleerden in de tornado en zo live data doorspeelden aan de stormchasers iets verderop.

Niet te ontsnappen aan dit monster

Stormjagers hebben door hun jarenlange ervaring in Tornado Alley en hun uitgebreide kennis over windschering, windrichting aan het aardoppervlak en in de verschillende lagen erboven vaak een goed zicht op de trekrichting van zo’n systeem.

Maar heel af en toe kiest een windhoos ervoor om plots van richting te veranderen zonder aanwijsbare reden (zelfde case in 2007 bij Greensburg). Zo nam de tornado van vrijdag een scherpe draai richting het noorden met een ‘no-way-out’ situatie voor de stormjagers aldaar. Onze gedachten gaan uit naar familieleden, medestormchasers in Tornado Alley,…

Sommige linkjes bevatten affiliate

Nicolas

Door Nicolas

Bezieler van NoodweerBenelux. Een onuitputtelijke passie voor het weer zorgt ervoor dat ik iedere dag met veel plezier aan het werk mag gaan.


Verder lezen

Alles bekijken