Het wordt zweten en puffen
Wie had het gedacht? De komende dagen schakelt het Belgisch zomerweer een versnelling hoger. Boosdoener van dit warme weer is een stationair hogedrukgebied in de buurt van het UK. Dat houdt de warme lucht op 1499 m (850 hPa) gevangen en daar profiteert het kwik in thermometerhut van. Na het weekend zinspelen de weermodellen zelfs op een lokale hittegolf.
- Wil je het hoofd koel houden? Kijk voor deze (mobiele) airco
- Grotere ruimtes snel afkoelen? Deze airco is geschikt.
Vanaf zondag gevoelig warmer
De onderstaande weerkaart is er ééntje om in te kaderen voor de zomerliefhebbers. Het hogedrukgebied boven het UK heeft een luchtdruk van 1025 – 1030 hPa en blokkeert daarmee de westelijke stroming op de Atlantische Oceaan. Regenzones en koelere lucht kunnen het Europees vasteland maar moeilijk bereiken.
Niet alleen het westen van Europa deelt in de zomerse brokken, maar ook het Spaanse vasteland warmt verder op. Daar mogen ze na de middag gemakkelijk 35°C tot 40 graden noteren. Let ook op het lagedrukgebied in het westen van Rusland. Daar bevinden zich stevige onweersbuien en gematigde temperaturen. Een regio om te vermijden dus de komende 5 tot 10 dagen.
- Nog meer zweten en puffen? Check NoodweerBenelux
We worden beschermd door een flink uit de kluiten gewassen hogedrukgebied. De zon krijgt alle kansen de komende 5-7 dagen door de noordoostelijke bries die later draait naar het zuiden. Het kwik profiteert hiervan om de tropische grens van 30°C te overschrijden. Het zal zweten worden voor heel wat mensen.
Criteria hittegolf
Dat het vanaf zondag op veel plaatsen tropisch warm zal worden, doet de kansen op een regionale (nationale?) hittegolf flink stijgen. We spreken van een hittegolf wanneer het kwik gedurende 5 dagen achtereen ruim 25°C bereikt en gedurende 3 dagen boven de 30°C stijgt. Deze temperaturen moeten gemeten worden op officiële hoogte (1.5m) en in een weerhut. Daarom ontstaat soms de misvatting van een lokale hittegolf indien deze temperaturen gemeten worden door een particulier weerstation. De laatste hittegolf in België dateert van 2010.
Later toenemende kansen op onweer
De huidige configuratie in het weer (hogedrukgebied boven het UK en een noordoostelijke bries) voorkomt de ontwikkeling van regenzones in onze omgeving. Maar doordat de windstroming vanaf volgende week maandag naar het zuiden tot zuidwesten draait, staat de deur op een kiertje voor een Spaanse Pluim (Spanish Plume).
Dat is een bel gevuld met (zeer) warme lucht die vanaf het Spaanse plateau tot in onze omgeving wordt gebracht. Onderweg (boven Frankrijk) wordt deze onstabiel geladen door convergentie (verschil tussen land en zee). Indien dit gebeurt, kan de onstabiliteit van de Spanish Plume benut worden. Er ontstaan zware onweersbuien in deze zone met eventueel een onweercomplex.
Op bovenstaande weerkaart heb ik België omcirkeld met een zwarte kleur. Boven Frankrijk ziet u verschillende kleuren. Dit is de weerspiegeling van de onstabiliteit en wordt CAPE genoemd. Hoe intenser de kleuren, hoe meer energie de atmosfeer bevat die kan omgezet worden in onweer. De cijfertjes duiden op de lifted index en gaat hand in hand met de cape. Meer over deze parameters kan u lezen in onze guide om onweders te voorspellen.
Sommige linkjes bevatten affiliate