13 maart 2013 - 3 min. lezen 10 reacties

Na de sneeuwbom op maandagnacht – groot deel van dinsdag wordt het vandaag een flink pak droger. Een mobiele weg van hogedruk zorgt voor een stabilisatie van het winterweer met een grote kans op mooie opklaringen. De temperatuur gaat hiervan profiteren om tot boven het vriespunt uit te stijgen.

De luchtsoort die ons gisteren kwam ‘overvallen’ is oorspronkelijk afkomstig uit delen van Siberië. Via een noordoostelijk traject werd deze arctische kou naar het westen van Europa getransporteerd. Best bijzonder voor de tijd van het jaar!

Winterse buien met opklaringen

Deze ochtend werd het op veel plaatsen in de Benelux koud tot ijskoud. Zo zakte het kwik in Ukkel (centrum) richting -10°C en lager. Een record sinds 1847. Grote boosdoener van deze diepvriesminima was de aflandige wind die boven het sneeuwdek geleidelijk aan kracht verloor.

Door deze uitstraling werd het ook in de provincie West-Vlaanderen bijzonder koud ! Eventjes -10.4°C bij het weerstation van Waregem (noot: in 2012 steeg het kwik op deze locatie tot 16.6°C maximaal).

Weerbericht 13 maart

Winter zwaait de scepter

Vanmiddag verwacht ik overal een afnemende buienkans. Enkel in de provincie West-Vlaanderen is er kans op een winterse bui die vergezeld kan gaan van regen, natte sneeuw, hagel en eventueel onweer. Tijdens deze buien zakt het kwik opnieuw richting het vriespunt dus wees voorzichtig voor eventuele gladheid!

Elders in het land blijft het natuurlijk ook opletten voor rijm – en ijsplekken en sneeuwduinen die ruim 20 cm overschrijden. Het wordt gemiddeld 3 – 4 graden in Vlaanderen. In de Ardennen blijft het licht tot matig vriezen. De wind waait zwak tot matig uit noordelijke richtingen.

Deze avond – en nachtperiode zakt het kwik opnieuw onder het vriespunt. In tegenstelling tot de voorbije nacht gaat het kwik niet zo snel meer richting strenge vorst (-10°C of lager) dalen. Dit komt door de aanwezigheid van bewolking en de noordelijke stroming (Noordzeewater is nog steeds 4-5 graden).

Weersverwachting komende week

Wie gedacht had dat het de komende dagen opnieuw zou stoppen met ‘vuil’ winterweer heeft het verkeerd. In de nacht gaat het iedere keer opnieuw vriezen met kansen op rijm – en ijsplekken. De luchtdrukgebieden zinspelen zelfs op een verslechtering van het algemene weerbeeld naarmate het weekend dichterbij komt.

Een diepe trog komt zich installeren boven het westen van Europa en genereert regelmatig enkele actieve regenzones. Boven het noorden en oosten van Nederland kan deze neerslag zelfs winters blijven. Ook na het weekend weinig structurele verandering in het te koude weerpatroon.

Delen


Verder lezen

Alles bekijken