13 november 2013 - 2 min. lezen 15 reacties

Afgelopen dagen / weken circuleerden heel wat berichten – artikels met termen zoals ‘horrorwinter’ – ‘veel sneeuw op komst’ – ‘extreme winter in 100 jaar’. Opvallend aan deze berichtgeving is dat sommige bedrijven die sneeuw moeten bestrijden zelf met deze sensatie komen opzetten? Dan stel ik mij toch sterk de vraag waarom mensen dat massaal gaan delen op sociale media (Facebook – Twitter).. Laat u dus nooit gek maken door dergelijke weersverwachtingen 😉

Vrieskou komt opzetten

Komende dagen zien we een interessante verandering op de Europese weerkaarten. Het zal vermoedelijk leiden tot de eerste winterprik na het komende weekend. Mogen we meteen sneeuw of flinke vrieskou verwachten? Neen! Het zal veelal gaan om intense buien die vooral vanaf maandag – dinsdag vergezeld kunnen gaan van hagel / onweer en natte sneeuwvlokken. In de Ardennen zal het veelal gaan om natte sneeuw – droge sneeuw met in de nacht kans op een accumulatie van deze winterse neerslag (kortstondig sneeuwdek).

winterprik na het weekend
Na het weekend daalt de temperatuur in thermometerhut (2m) richting normale waarden voor de tijd van het jaar.

Het is dan ook perfect normaal dat de neerslag in de hoger gelegen gebieden wat winters van aard zal worden. Deze trend lijken we een tijdje aan te houden.

Vooral de hoger gelegen gebieden

De vrieskou komt er vanaf vrijdag goed in. Vooral de gebieden ten zuidoosten van Samber en Maas noteren regelmatig lichte vorst (-1 tot -3 graden). Elders in het land blijft de temperatuur veelal boven het nulpunt maar dat wil niet zeggen dat er geen grondvorst kan optreden. Wees dus zeker op uw hoede voor lokale rijm- en ijsplekken.

Winterprik na het weekend

Zoals u op onderstaand kaartje kan zien, wordt het vanaf volgende week aanmerkelijk koeler in een groot deel van de Benelux. Als de neerslag woensdagochtend in de Ardennen (+400 m) valt, zal dat hoofdzakelijk in de vorm van sneeuw zijn. Volgens de laatste weerdata (13 november 2013 – 12:00) accumuleert de sneeuw tot 2-3 cm. Dit zal de komende runs natuurlijk wel nog wat schuiven. Blijf dus de updates volgen in dit artikel.

sneeuwval november 2013

Delen


Verder lezen

Alles bekijken