Zeewatertemperatuur van Middellandse Zee bereikt opnieuw hoge waarden

Het water van de Middellandse Zee is opnieuw zeer warm. In de westelijke helft ligt de temperatuur tussen 24-27 graden, maar in het oostelijke deel bereikt de temperatuur bijna 30 graden. Meer nog, niet alleen in de Middellandse Zee is het water warm, maar ook in andere zeeën en oceanen ligt de temperatuur meestal boven normaal. Hoe komt dit en wat zijn de oorzaken en vooral, wat zijn de gevolgen?
- Weerliefhebber? Volg ons via X en Facebook
- Volg de interessante weerberichten op Youtube
Deelnemen aan discussie? Ben je geïnteresseerd om deel te nemen als weeramateur of liefhebber van het weer aan het weerforum? Onderaan dit artikel krijg je bliksemsnel & gratis toegang tot alle reacties. Je kan ook je eigen weerfoto’s uploaden.
Actuele zeewatertemperatuur van de Middellandse Zee
In het oostelijke deel van de Middellandse Zee zijn duidelijk paarse kleuren op te merken. In die regio schommelt de temperatuur van het zeewater tussen 27-30°C. Meer naar het westen is het zeewater iets koeler met “slechts” temperaturen tussen 24-27°C.

De absolute temperatuur van het zeewater zegt natuurlijk niet heel veel, en daardoor kijken we ook naar de afwijking ten opzichte van de normale temperaturen. Daarbij is duidelijk te zien dat in het oostelijke deel van de MZ het zeewater 2-3 graden warmer is dan normaal. Echter, meer naar het westen is de afwijking veel minder sterk aanwezig én in sommige regio’s zelfs iets te koel. De oorzaak hiervan is een stevige wind van over land (Mistral), ten gevolge van een klein genualaag de afgelopen dagen.

Een record is het door de negatieve afwijking wel niet. 2024 moet voorlopig enkel 2023 voor zich laten gaan, maar door de afkoeling van de laatste dagen is plaats 2 ook niet meer gegarandeerd. Desalniettemin blijft de zeewatertemperatuur ruim boven het langjarig gemiddelde liggen in de Middellandse Zee.

Gevolgen warme zeewater?
Een van de belangrijkste gevolgen van het warme zeewater treedt vooral op in het najaar. Dan kunnen vanuit het noorden impulsen komen met vrij koele bovenluchten. Op die manier kan een groot contrast ontstaan tussen het warme zeewater en de koele bovenluchten met de vorming van buiencomplexen. Soms kan hier zelfs een Medicane uit ontstaan, zoals vorig jaar het geval was.
- Meer info over de Medicane van vorig jaar: HIER
- Ontdek hier meer informatie over een Medicane
Waarom is de Middellandse Zee zo warm?
Enerzijds is de Middellandse Zee een vrij afgesloten zee en omringd door landmassa. Op die manier kan het water gemakkelijker opwarmen dan pakweg het midden van de Atlantische Oceaan. Niet alleen de ligging is van belang, ook de positie van de drukgebieden en de kracht van de zon. Sinds juni ligt een rug van hogedruk op 500 hPa boven het oosten van Europa en deels ook over het oostelijke deel van de Middellandse Zee. Dit waren/zijn ideale condities om het zeewater in die regio goed op te warmen.

Andere zeeën ook zeer warm?
Niet alleen de Middellandse Zee is warm, ook op andere plaatsen ligt de zeewatertemperatuur (ruim) boven normaal, al zijn er toch enkele regio’s te zien met lagere temperaturen. De meest opvallende ligt voor de westelijke kust van Zuid-Amerika en in de Stille Oceaan. Dit zijn dan ook de effecten van La Niña die zichtbaar zijn, na een periode van bovennormale temperaturen in die regio (El Niño). Opvallend zijn tevens de grote anomalieën rond Japan en langs het westen van Amerika.

Ook in de Atlantische Oceaan ligt de temperatuur van het zeewater (ruim) boven normaal, wat van belang is voor het aankomende orkaanseizoen. Reeds begin juli ontstond een krachtige orkaan dankzij het (zeer) warme zeewater. De verwachting is dat later deze maand en in september ook verschillende major orkanen zullen ontstaan, hopelijk zonder al te veel schade. Hoewel de temperatuur iets gezakt is de afgelopen maanden, blijft de wereldwijde zeewatertemperatuur nog steeds ruim boven normaal, met enkel 2023 nog voor ons met een klein verschil.

Link met klimaat?
Water vormt een soort van buffer tegen de opwarming van de aarde. Het wordt dan ook gezien als een grote opslag van warmte omdat er veel energie nodig is om het zeewater te doen opwarmen. Echter, de afgelopen jaren is een duidelijke trend te zien dat op wereldbasis de temperatuur van het zeewater blijft en blijft toenemen. Mariene hittegolven worden op die manier steeds waarschijnlijker met alle gevolgen van dien voor de lokale fauna en flora.
