2 mei 2013 - 2 min. lezen 2 reacties

Deze namiddag zijn bepaalde regio’s in Frankrijk getroffen door bijzonder hevige buien. Op basis van de foto’s en de beschikbare weergegevens gaat het hier om de zwaarste cellen, namelijk supercells. Deze buien roteren rond de eigen as en zijn in staat om een tornado te produceren.

Op dit moment werden er geen meldingen gesignaleerd van windhozen op het Franse grondgebied. Wat er wel ontstond, was zware hagel! Op onderstaande foto’s een bijzondere impressie.

Zwaar onweer met hagelstenen

De parameters (zie onderstaande weerkaarten: lifted index en cape) voor hevig onweer waren deze namiddag niet van die mate dat er direct kon gevreesd worden voor dermate hevige onweersbuien.

weinig onstabiliteit

De weergegevens leren ons dat de cape schommelde rond 500 tot 700 j/KG. Echter, de windschering werd tussen 15:00 en 18:00 matig (zowel low level als deep layer). Vermoedelijk was dit voldoende om de buien rotatie mee te geven!

Wallcloud in de omgeving van Dijon

Wanneer de basis van een onweersbui zich naar de grond wil uitbreiden, ontstaat er onderaan de bui een indrukwekkende wallcloud. Wanneer deze voldoende aanzuiging vindt richting het aardoppervlak kan er een windhoos / tornado ontstaan.

Noodweer teistert Frankrijk

Dat extreme onweersbuien vaak gepaard gaan met windschade is algemeen geweten (hoe ontstaan hevige buien). Onderstaande foto toont de hagel die iets verder (locatie: Rupt-sur-Moselle)  werd gerapporteerd. Diameter van de hagelstenen (zie hagelradar) loopt op tot 4 cm.

TIP: volg het onweer ook op Facebook (NoodweerBenelux)

Delen


Verder lezen

Alles bekijken