Tornado treft Nederland

In de vooravond heeft een vermoedelijke windhoos / tornado het zuiden van Nederland getroffen. De omstandigheden voor dergelijke windverschijnselen werden in de late namiddag optimaal (windschering + onstabiliteit). Deze explosieve cocktail werd extra benadrukt door de invloed van de straalstroom boven onze omgeving.

De website noodweer.be had er sinds zaterdag voor gewaarschuwd (zie: onweer op zondag) en dat bleek terecht! Of er schade is aan gebouwen is voorlopig nog niet geweten. Zo zie je maar dat onweders niet altijd in de zomerperiode windhozen kunnen veroorzaken, een sterke windschering in het najaar kan ‘wonderen’ doen.

Tornado treft Nederland

tornado treft nederland richiedrunen

Meer informatie rond een tornado

UPdate 21 oktober 2013 – tornado in België

Gisteren werd er ook in België een ‘mini-tornado’ waargenomen. Vooral de provincie West-Vlaanderen zat op de eerste rij wat het noodweer betreft. De streek rond Roeselare – Hooglede – Gits – Lichtervelde kreeg te maken met een windhoos die we vermoedelijk kunnen catalogeren als EF1 tornado. De schade loopt op tot 1 miljoen euro.

Meer informatie over de tornado in België.

Bron foto: Richie van den Bosch

Lees ook eens:

Lente in vol ornaat

De lente is in het land! April begon zoals maart geëindigd was: zonnig. De temperaturen zijn nu echter veel hoger dan toen. De afgelopen dagen haalden we in de Benelux makkelijk 20 graden of meer. Blijft de lente de komende dagen aanwezig of dient er...

Matthias BarbierLees dit artikel >
Zagen jullie de supermaan?

Afgelopen nacht was boven de Benelux de grootste supermaan van het jaar te zien. Het heldere weerbeeld maakte de condities ideaal om van dit natuurfenomeen te genieten. We kregen tientallen prachtige foto’s binnen van de maan en maakten hieruit...

Lander Van TrichtLees dit artikel >