5 februari 2013 - 3 min. lezen 6 reacties

Deze ochtend (tussen 04:00 – 06:00) trok een kortstondige maar zeer actieve buienlijn vanaf het westen naar het centrum van België. In de voormiddag brokkelde deze buienlijn in diverse stukken waardoor ze ook een deel van haar hevigheid verloor. Ik vond het gepast om naar aanleiding van de grote schade in de streek rond Ardooie, Roeselare, Meulebeke,… een kleine analyse uit te voeren met diverse radarbeelden. Het zou namelijk gaan om een tijdelijke windhoos.

Situatie 03:00 – weinig aan de hand

Rond dit uur trekt de buienlijn het Kanaal over met geen noemenswaardig onweer en/of felle buien. Dit kwam pas wanneer het gebied over het relatief warme Noordzeewater ging activeren. Op datzelfde tijdstip begon ook de dynamiek / windschering (belangrijk voor windschade) de buien positief te voeden.

windhoos februari 2013
Rond 03:00 was het in België wisselend bewolkt met weinig neerslagactiviteit.

Situatie 04:00 – front stormt binnen

De windschear en de windsnelheid op 700 hPa nemen in die mate toe dat het front als het ware positief geladen wordt met windstoten en bliksemactiviteit. Er is op dat moment een overlap tussen onstabiliteit (cape) en dynamiek (shear) anderzijds.

De gebieden in het westen kunnen hiervan het meeste profiteren aangezien ze dichter bij de Noordzee liggen en waarbij het verticaal temperatuurcontrast dus het hoogst is.

bow echo belgië

Boogsegment op radarbeeld

Doordat deze situatie/analyse nauwkeurigheid vereist, heb ik er even de radarbeelden bijgenomen van Skeyes.be. De radar van Zaventem toont immers heel mooi aan waar de bow-echo zich omstreeks 5:10 situeert. Dat is in het zuiden van West-Vlaanderen met een duidelijke kop en een staart. Net voor deze staart worden dermate hoge windsnelheden geproduceerd waarin windschade kan optreden. Vermoedelijk ging het hier om rukwinden boven 100 km/u.

buien met windschade

Deze detailradar heb ik voorzien van het cijfer 1 waarbij ik wil aantonen dat de zware buien eerder een lokaal gebied beïnvloeden. Tevens is het duidelijk dat de buienlijn van afgelopen nacht ook in Nederland voorzien was van boogsegmenten, maar dat het daar tot op heden lijkt mee te vallen met windschade.

De kans op een windhoos of een tornado acht ik vrij klein. Het lijkt me eerder te gaan om een downburst (valwind) die vergezeld werd van onweer en hagel. Doch is de schade die we via de media te zien krijgen (vrij) groot. Een windhoos met kracht F1 is dus niet geheel uit te sluiten. Veel zal duidelijk worden na een duidelijkere analyse van het KMI en de diverse radarbeelden (bijvoorbeeld de gegevens van de weerradar in Jabbeke). Ik hoop dat dit artikel u wat meer inzicht heeft gegeven in een toch wel bijzondere weersituatie anno 2013.

Gebruikte kaartjes: buienradar.nl – belgocontrol.be


Verder lezen

Alles bekijken