25 maart 2013 - 2 min. lezen 7 reacties

U zou er op een gegeven moment aan beginnen twijfelen of deze überhaupt nog ooit gaat komen. We bevinden ons tegenwoordig in een volledig geblokkeerd stromingspatroon met een stevige continentale stroming vanuit Rusland. Op deze manier wordt de westelijke toevoer van depressies en neerslagzones volledig onderdrukt in het westen van Europa.

En als er al een poging wordt uitgevoerd om dooi te brengen in grote delen van Europa gaat dat vaak gepaard met heel wat sneeuwval en slechts een geringe opwarming. In 2012 onderzocht NoodweerBenelux de invloed van de stratosfeer en de heuse opwarming aldaar. Mogelijk kunnen we hier een link vinden tussen een SSW en een kans op strengere winters.

Wanneer krijgen we de lente te zien?

Neen, we zien ook deze week bitter weinig van de lente in de Benelux. Een grootschalige depressie blijft stationair boven de Atlantische Oceaan en schenkt ons vanaf donderdag opnieuw een dochterdepressie die gaat duiken richting Frankrijk. Op die manier wordt er opnieuw koude lucht onttrokken uit grote delen van Scandinavië. Luchtmassa’s die later in het weekend richting de Lage Landen opschuiven met jawel, maartse buien.

afwezigheid van de lente

In een bericht eerder in februari kon u een globale indruk krijgen van hoe de lente van 2013 zou kunnen verlopen. Ik spreek hier zeer duidelijk over de ‘zou’ – vorm, want helaas is de realiteit al een stukje anders aan het uitdraaien. Wie het artikel nog eens wil herlezen kan hier terecht ~ lenteprognose 2013. In principe is er nog steeds niets verloren aangezien de maand april en mei nog volledig moet ‘uitgezeten’ worden en deze thermisch heel wat anders kunnen uitpakken dan deze verschrikkelijk koude maand maart. We zijn alvast hoopvol…

Delen


Verder lezen

Alles bekijken
Bekijk hier het weer voor de komende dagen!

Weersverwachting komende dagen: na wisselvalligheid droger halfweg de week

3 uur geleden - 3 min. lezen
6

Onweerskans zaterdag 20 juli 2024

2 dagen geleden - 2 min. lezen