3 maart 2013 - 2 min. lezen 3 reacties

We hebben er al uitvoerig over geschreven, maar de eerste lentekriebels zullen in het begin van de nieuwe werkweek bij veel mensen flink aanwakkeren. Met een zuidoostelijke tot later zuidelijke stroming wordt er zachte lucht naar onze omgeving aangevoerd. In de zomermaanden zou deze configuratie garant staan voor maxima boven 25, lokaal 30 graden.

Later gevolgd door het nodige onweer met een eventuele Spaanse pluim. Dat er dus nog maar veel van deze synoptische situaties mogen volgen.

Afrikaanse warmte richting Europa

Het begrip hitte is in het begin van de maand maart natuurlijk relatief. We bedoelen hier de aanvoer van zachte lucht met in het zuiden van Europa (gebieden rond de Middellandse Zee) op en top lenteachtige toestanden. Daar kunnen de maxima pieken richting 20°C (vooral in de omgeving van Italië).

Boven Portugal en Spanje blijft het meestal wisselend bewolkt door de depressiekern die verantwoordelijk is voor deze thermische uitspatting. In de Benelux zorgt deze zachte lucht op 850 hPa (1499 m) voor grondtemperaturen tussen 10 – 15 graden. Perfect gecombineerd met de nodige zonnestralen.

lucht vanaf spanje (warmte)
Vroeg in maart krijgen we een zomerse setting voorgeschoteld. Een depressiekern stuwt warme lucht naar het noorden van Europa (WAA).

In deze luchtsoort kunnen in de zomerperiode onweersbuien ontstaan en wordt het meestal warm tot zeer warm. Echter, de komende werkweek kunnen we temperaturen verwachten tussen 10 en 15 graden. Een flinke opsteker na de koude winterperiode.

Relevante artikelen over onweer

Delen


Verder lezen

Alles bekijken