15 mei 2013 - 2 min. lezen 0 reacties

Momenteel wordt Duitsland getroffen door flink onweer. Zogenaamde supercells razen over het centrum en noorden van Duitsland. Deze zijn in staat om windschade maar ook significante hagel te produceren. Vanzelfsprekend hoort ook stevig onweer bij deze natuurfenomenen. Zo heeft blitzortung.org met hun onweerdetectie een stevige onweersbui te pakken ter hoogte van Hamburg!

supercells duitsland

In de loop van de namiddag raakte de latente onstabiliteit in het centrum en het noorden van Duitsland gecombineerd met een sterke windschering (verschil in windrichting in de troposfeer). Hierdoor krijgen de buien een interne rotatie meegeleverd welke zware hagel en windhozen veroorzaken (de temperatuur in deze wolken daalt tot -50, lokaal -60 graden). Hieronder vindt u een filmpje van een ‘gewone’ onweersbui die eerder vandaag ontstond ter hoogte van Stuttgart. Let goed op naarmate het filmpje loopt .. Het gaat hier ook om een supercell.

Onweersverwachting door Estofex

Deze weerblog is zeer blij met de dagelijkse updates bij onze collega’s van Estofex. Ook vandaag hadden ze de onweersbuien verwacht in de betrokken regio. Puik werk!

supercell hamburg 2013
Classificatie van de onweersbuien kan u raadplegen in de legende op het kaartje.

Delen


Verder lezen

Alles bekijken

Wat is het Brown Ocean Effect?

2 dagen geleden - 5 min. lezen

Een veiliger huis tijdens noodweer

4 dagen geleden - 3 min. lezen