Supercells razen over Duitsland

Momenteel wordt het centrum en het noorden van Duitsland getroffen door flink onweer. Het gaat om zogenaamde supercells die in staat zijn om windschade, significante hagel te produceren. Vanzelfsprekend hoort ook stevig onweer bij deze natuurfenomenen. Zo heeft blitzortung.org met hun onweerdetectie een stevige onweersbui te pakken ter hoogte van Hamburg ! Spectaculair.

supercells duitsland

Foto 1 ~ in de loop van de namiddag werd de latente onstabiliteit in het centrum en het noorden van Duitsland gecombineerd met een sterke windschering (verschil in windrichting in de troposfeer). Hierdoor krijgen de buien een interne rotatie meegeleverd welke zware hagel en windhozen veroorzaken (de temperatuur in deze wolken daalt tot -50, lokaal -60 graden). Hieronder vindt u een filmpje van een ‘gewone’ onweersbui die eerder vandaag ontstond ter hoogte van Stuttgart. Let goed op naarmate het filmpje loopt .. Het gaat hier ook om een supercell.

Supercells razen over Duitsland

Estofex.org en hun onweersverwachting

Deze weerblog is zeer blij met de dagelijkse updates bij onze collega’s van estofex.org. Ook vandaag hadden ze de onweersbuien verwacht in de betrokken regio. Puik werk!

supercell hamburg 2013

Foto 2 ~ de classificatie van de onweersbuien kan u raadplegen in de legende op het kaartje.

Bron kaartje: wetteronline.de – estofex.org