21 december 2019 - 6 min. lezen 457 reacties

Koning Winter kan zijn stempel voorlopig niet drukken op het weer in Europa. De straalstroom is sterk en duwt alle koude lucht ver naar het oosten. Komende dagen wordt ons weerbeeld bepaald door depressies met bijhorende regenzones, windvelden en hoge temperaturen. Voorlopig staat er nog geen winterweer in het verschiet, al is een verrassing wel mogelijk.

Deelnemen aan discussie? Ben je geïnteresseerd om deel te nemen als weeramateur of liefhebber van winterweer aan het weerforum? Onderaan dit artikel krijg je bliksemsnel & gratis toegang tot alle reacties. Je kan ook je eigen weerfoto’s opladen.

Geen winterweer komende 3 dagen. Volgende twee weken is de kans ook klein.

Zacht decemberweer

Het weerbeeld wordt al geruime tijd gedomineerd door de aanvoer van zachte Atlantische Oceaan lucht, dus de maand verloopt tot nu toe zeer zacht. De aangevoerde lucht is uitermate zacht en bevat vaak ook depressies met regenzones. Nat (herfst)weer dus en zeker geen winterweer. Het positieve komt wel van de luchtkwaliteit die zeer goed is en van de grondwatertafel, die nu wel goed wordt aangevuld.

December verloopt tot nu toe zeer zacht. De temperaturen liggen ruim boven het langjarig gemiddelde voor de tijd van het jaar. (NOAA)

In veel regio’s stegen de temperaturen tot boven 14°C deze week. In verschillende weerstations werden dinsdag en vrijdag zelfs maxima genoteerd tot 15°C!

Geen witte Kerstmis dit jaar

Sneeuw op Kerstmis is al van 2010 geleden. Wie geïnteresseerd is in de jaren met een witte laag op 25 december kan dit artikel doornemen. In 2019 krijgen we zeker geen witte Kerstmis.

24-25 december komt de aangevoerde lucht vanaf het westen. Geen winterweer dus!

Met een krachtig hogedrukgebied boven Spanje – Afrika en lage druk in het noorden van Europa, komt de luchtstroming komende dagen vanaf het westen. Regelmatig passeren regenzones. Op 24 december trekt een intens regengebied van west naar oost over de Benelux met maxima rond 8-11°C.

Op Kerstmis zelf is de aangevoerde lucht iets frisser en blijft het ook droog. De temperaturen schommelen dan rond gemiddeld 8-9°C. Een record zit er zeker niet in: in 2015 werd het op de 25e ongeveer 14°C.

Winterse signalen op termijn

Is er dan helemaal geen hoop op winterweer komende periode? Wel…weinig. We hebben gekozen om de komende 2 weken de kans op ‘klein’ te zetten (zie de eerste afbeelding).

Sneeuwbedekking in Eurazië

De sneeuwbedekking in Eurazië heeft momenteel de kleinste omvang sinds 2005. Dit komt vooral door de beperkte uitbreiding richting Europa. In Azië is de situatie meer conform het gemiddelde. In landen zoals Polen en de Baltische staten ligt nog geen of amper sneeuw, in tegenstelling met andere jaren, dan is dit wel al het geval.

De sneeuwbedekking in Eurazië is momenteel duidelijk kleiner dan de afgelopen jaren. (NOAA)
De afwijking van de omvang van het sneeuwdek is vooral richting Europa zeer groot. (Rutgers Snow Lab)

Het gevolg voor ons – van deze beperkte sneeuwuitbreiding richting Europa – is dat winterweer uit de NO-hoek (vanwaar de koude eigenlijk moet komen) een kleinere kans heeft. Als de brongebieden niet koud zijn, is het nu eenmaal moeilijker om koude lucht tot over de Benelux te laten uitstromen, ook al zit de windrichting snor.

Temperaturen van het zeewater

De temperatuurafwijking van het zeewater rond West- en Noord-Europa is duidelijk positief. De zee is dus warmer dan normaal. Enkel in de Botnische Golf ligt de temperatuur van het oppervlaktewater iets onder normaal. Ook dit is geen positieve uitgangssituatie voor winterweer. Koele lucht die wordt aangevoerd van over de Noordzee, warmt boven de zee namelijk meer op dan wanneer het zeewater kouder is.

De afwijking van het zeewater rond West- en Noord-Europa is duidelijk positief. (Wintergek.nl)

Nu is het wel zo dat zeewater relatief snel kan afkoelen. Een paar dagen koude lucht kan de situatie sterk doen kantelen. Voorlopig zie ik dat evenwel niet meteen gebeuren.

De Polar Vortex in dit verhaal

Als het structureel voorlopig niet wil lukken voor Koning Winter, moet het misschien maar van de stratosfeer komen. Eind november leek dat helemaal goed te komen met een krachtige verzwakking. Echter, de verzwakking was maar kortstondig en begin december nam de intensiteit van de PV zeer snel toe.

De Polar Vortex is momenteel krachtiger dan normaal. (H. Attard)

Momenteel is de Polar Vortex duidelijk krachtiger dan normaal. Onlangs werd er in de stratosfeer bovendien een recordlage temperatuur (voor de tijd van het jaar) bereikt van -90°C. Ook in die atmosferische zone staat het licht voorlopig dus niet op groen voor winterweer.

Luchtdrukpatroon

Alle signalen spelen een rol, maar om winterweer tot in de Benelux te krijgen moeten de drukgebieden gewoon juist vallen. Een Scandihoog, een Russisch Hoog, een H-rug op de Atlantisch Oceaan. Het zijn allemaal opties om koude lucht tot bij ons te krijgen. Komende periode zie ik hoogstens een poging tot rugvorming op de grens West-Europa – Atlantische Oceaan, die zich uitstrekt tot boven Scandinavië.

De luchtdruk boven Centraal-Scandinavië zal komende dagen gevoelig stijgen.

Dit kan er voor zorgen dat het tijdens de laatste dagen van het jaar wat koeler wordt. Of het ook winters wordt, hangt af van de exacte locatie van de rug. Dat is dan ook de reden waarom we de volgende 7 dagen voor een kleine kans op winterweer kiezen. Nachtvorst lijkt er richting het einde van het jaar wel in te zitten, maar of er meer inzit, moeten we nog zien!

Twee heel uiteenlopende opties wat betreft het hogedrukgebied vandaag. (Wetterzentrale)

Conclusie

Komende dagen blijft het zacht weer met duidelijk een meer herfstachtige tint dan een winterse tint. Pas na Kerstmis prolongeert een hogedrukrug en stijgt de kans op koeler weer. Er bestaat op basis van de laatste weerkaarten dan ook een kleine kans op winterweer tijdens de laatste week van het jaar.

De signalen op de langere termijn zijn niet echt positief, maar we laten ons graag verrassen. En om voorbereid te zijn op een eventuele winterprik tijdens de komende weken hebben we nu de enige echte NoodweerBenelux mutsen!

De enige echte NoodweerBenelux muts is nu te verkrijgen!

Lander

Door Lander

Postdoc glaciologie/klimatologie aan de ETH Zürich en VUB. Ik woon deeltijds in Zwitserland/België. Afgestudeerd fysisch geograaf aan de KU Leuven / VUB in de specialisatie weer- en klimaat. Sinds jongs af aan gepassioneerd door weer en klimaat focus ik mij binnen het team op het schrijven van weerberichten, blogs en het ontwikkelen van onze weerkaarten.


Verder lezen

Alles bekijken