Luchtverontreiniging blijft enorm probleem

Een team van onderzoekers van de Yale University in de Verenigde Staten hebben een zeer gedetailleerde kaart uitgegeven van de luchtkwaliteit in heel de wereld. Het gaat al lang slecht met de luchtkwaliteit op onze blauwe planeet, zeker in Europa zijn er heel wat landen die de normen overschrijden. België scoort ook niet zo best.

Als je weet dat de WHO (World Health Organization) amper 10µg/m³ toelaat heeft China de aller-slechtste luchtkwaliteit van de ganse planeet. Met zo’n 48µg/m³ is China grandioos gebuisd. Na China heeft India erg veel fijn stof in de lucht. De top drie eindigt met Nepal, daar is er 30,49µg/m³ fijn stof opgemeten.

Aansluitend bij dit onderwerp

In België hebben onderzoekers, zoals in andere landen, ook metingen gedaan in de grote steden. Daaruit blijkt dat Gent het slechtst scoort qua luchtverontreiniging. Maar veel verschil is er alvast niet:

1. Gent: 21µg/m³
2. Antwerpen: 20µg/m³
3. Brugge: 19µg/m³

We doen het eigenlijk wel niet zó slecht in de EU. Als je op de kaart verder navigeert kom je Rybnik tegen in Polen. Daar is er 42µg/m³ gemeten. In Pernik, Bulgarije zelfs 52µg/m³. Daarmee is Bulgarije de slechtste leerling van de klas in Europa. Als je erg zuivere lucht wil, dan moet je naar Noorwegen. Daar zit er amper 4,51µg/m³ fijn stof in de lucht.

Gezondheidsproblemen

Een hoge concentratie van fijn stof kan leiden tot hart- en vaatziekten en aandoeningen van de luchtwegen zoals astma. Hoe kleiner het fijn stof deeltje, hoe dieper het via de luchtwegen in ons lichaam terechtkomt. De allerkleinste deeltjes kunnen zelfs gemakkelijk in het bloed doordringen.

Langdurige blootstelling aan hoge fijn stofconcentraties kan ernstige gevolgen hebben. Zo heb je een hoger risico op luchtwegenaandoeningen en een dalende levensverwachting. Ook longkanker is mogelijk door de stofdeeltjes. Clean Air For Europe berekende dat de levensverwachting in de Europese Unie gemiddeld daalde met 8 maanden.

CO² -uitstoot verminderen met 32%

Paniek is niet nodig maar er moet wel iets veranderen. President Obama neemt alvast het voortouw, hij heeft onlangs nog een ambitieus klimaatplan voorgesteld. Hij wil de CO²-uitstoot van de VS drastisch verminderen en daarmee ook de opwarming van de aarde tegengaan. Of dat zal lukken is nog koffiedik kijken maar hoop doet leven!

Bron: Citylab – Irceline – VTM Nieuws
Foto: Ian Barbour (CC BY-SA 2.0)

Lees ook eens:

Lente in vol ornaat

De lente is in het land! April begon zoals maart geëindigd was: zonnig. De temperaturen zijn nu echter veel hoger dan toen. De afgelopen dagen haalden we in de Benelux makkelijk 20 graden of meer. Blijft de lente de komende dagen aanwezig of dient er...

Matthias BarbierLees dit artikel >
Zagen jullie de supermaan?

Afgelopen nacht was boven de Benelux de grootste supermaan van het jaar te zien. Het heldere weerbeeld maakte de condities ideaal om van dit natuurfenomeen te genieten. We kregen tientallen prachtige foto’s binnen van de maan en maakten hieruit...

Lander Van TrichtLees dit artikel >