11 februari 2014 - 4 min. lezen 3 reacties

Depressies bepalen op dit moment van schrijven het westen van Europa. We bevinden ons namelijk in een geblokkeerd stromingspatroon met een krachtige zonale stroming. Kou en sneeuw blijven daardoor op ruime afstand. Nadeel aan deze configuratie is de steeds hernieuwde activiteit van depressies. Hierdoor mogen we regelmatig regen en veel wind verwachten.

Soorten depressies in de weerkunde

Maar mogen we alle depressies over dezelfde kam scheren? Vandaag leest u in dit artikel het verschil tussen soorten depressies. Bijzonder boeiend en handig voor de weeramateur.

Stormdepressie

Men spreekt van een stormdepressie wanneer er zich in de depressiekern een erg lage luchtdruk voor doet en de isobaren dicht tegen elkaar liggen. Een stormdepressie gaat gepaard met veel wind, behalve in de kern. Deze kunnen wind en regenschade veroorzaken en op de Noordzee schepen in problemen brengen door meters hoge golven. Meer informatie over een storm (4 december 2013)

Kanaalrat

Onder een stormdepressie behoort ook het Kanaalrat. Dit type depressie komt meestal plots tot leven boven de Atlantische oceaan voor de zuidelijke ingang van het Kanaal en trekt via onze Noordzeekust verder naar Nederland. Deze stormen creëren vaak een korte maar krachtige storm met veel wind en regen. Meer informatie over een kanaalrat (20 september 2013)

Thermisch lagedrukgebied

Deze lagedrukgebieden ontstaan boven een gebied dat opgewarmd wordt. In de zomer is dat boven land, in de winter boven vrij warme binnenzeeën. De opgewarmde lucht is lichter, zet uit en stijgt op. De hoeveelheid lucht aan de grond vermindert en er zal aan de grond een gebied ontstaan met lage druk. In de zomer kan dit de voorbode zijn van grote onweercomplexen (MCS + zie onderstaande alinea). Meer informatie over zo’n MCS in het artikel flink onweer van 25 – 26 mei 2009.

Onweerdepressie

Deze depressie koppelen we aan een thermisch lagedrukgebied. Ze ontstaan in de zomer wanneer de lucht aan het aardoppervlak snel opwarmt. Deze lucht zal snel opstijgen en maakt de atmosfeer onstabiel. Doordat die lucht snel opstijgt daalt de luchtdruk aan de grond. Er kan veel neerslag vallen met felle rukwinden tijdens de buien.

Dynamisch lagedrukgebied

Dit noemt men ook wel een frontale depressie. Dit type ontstaat tussen Het Verenigd Koninkrijk en IJsland op de 60ste breedtegraad. Daar botsen koude polaire en warme subtropische luchtmassa’s. Het is ook meteen de plaats waar fronten ontstaan.

Polair lagedrukgebied

Of beter bekend als een Polar Low. Dit is een buiengebied dat boven zee ontstaat waar zich Arctische luchtmassa’s bevinden (bijzonder koud dus). Een Polar Low ontstaat niet door botsing van koude en warme lucht maar door het Arctische origine. Sneeuw en forse buien met winters onweer zijn de voornaamste eigenschappen van zo’n buiengebied. Meer informatie over een Polar Low kan u vinden in het artikel flinke winterse buien op komst

Vlak lagedrukgebied

Dit is een depressie met weinig luchtdrukverschillen. Eentje dat vrij lang op dezelfde plek kan blijven hangen. Het is meestal een oud lagedrukgebied dat opvult en bij de kern nog bewolking en neerslag produceert.

Tropische depressie

Hierin onderscheiden we 3 types: de tropische depressie, een tropische storm en een tropische cycloon. Gelukkig krijgen wij met deze lagedrukgebieden niet of nauwelijks te maken. Op de satellietbeelden vind je ze terug als een groot gebied van ronddraaiende bewolking met in het midden een stip zonder bewolking. Ze ontstaan boven zeewater van minstens 26°C en brengen soms overvloedige neerslag en winden met orkaankracht met zich mee. Lees hier meer informatie over een tropische storm

tropische storm behoort tot de depressies

Zandstormdepressie

Een zandstorm ontstaat boven de woestijn. Omdat er daar geen vocht voorhanden is komen er geen wolken of fronten aan te pas. Ze zijn vaak niet groot in omvang maar dit wil niet zeggen dat hun kracht te verwaarlozen is.

Orografisch lagedrukgebied

Dit laatste type lagedrukgebied ontstaat wanneer lucht verticaal tegen een berg toe beweegt. De lucht wordt verplicht omhoog te gaan. Het principe is dat de berg eerst de lucht ophoopt en daarna er een tekort aan lucht komt dat de lage druk vormt. Aan deze kant is het vaak onbestendig weer met veel regen en sneeuw in de hoger gelegen gebieden. Ook windstoten met stormkracht zijn niet uit te sluiten.

Relevante weetjes in het weer

Bron foto’s: NASA/NOAA & Twitter

Gastblog

Door Gastblog

Expert in weer en klimaat of een ander boeiende niche in de wetenschap? Geregeld worden wetenschappers aan het woord gelaten via een gastblog.


Verder lezen

Alles bekijken