3 september 2020 - 7 min. lezen
23 reacties 23

Meteorologie is een wetenschap waarin “meten” erg belangrijk is. Veel mensen kopen zich dan ook een weerstation zonder de nodige tips in acht te nemen die het verschil kunnen maken. Heeft het weerstation een connectie met internet of een app op de smartphone? Wat is een goed budget voor een kwalitatief weerstation en welke weerparameters worden er allemaal gemeten? In dit artikel selecteren we onze top 5 van weerstations voor 2020 met enkele bonustips!

 • Een ander weerstation waar je tevreden over bent? Deel je ervaringen op onze Facebook en Twitter of hieronder in de reacties.

Deelnemen aan discussie? Ben je geïnteresseerd om deel te nemen als weeramateur of liefhebber van het weer aan het weerforum? Onderaan dit artikel krijg je bliksemsnel & gratis toegang tot alle reacties. Je kan ook je eigen weerfoto’s opladen.

Een manueel weerstation

Veel mensen registreren anno 2020 nog de temperatuur en neerslaghoeveelheid op een manuele manier. Ook onze collega’s bij het KNMI en KMI doen dat op deze manier. Iedere dag verifiëren ze op een bepaald tijdstip de temperatuur en neerslaghoeveelheid.

Het grote voordeel aan het manueel noteren van de weergegevens is dat je steeds beschikt over geverifieerde metingen met het oog. Het durft wel eens gebeuren dat een digitaal weerstation plots geen data meer doorgeeft door een defect of geen stroomtoevoer. Iets wat je als weeramateur kan missen als kiespijn!

Waar kan je een weerstation kopen?

Er zijn diverse online en offline shops waar je een (amateur) weerstation op de kop kan tikken. Een hele grote tip is dat vergelijken loont. Het kan namelijk perfect zijn dat de Nederlandse shop een sterk goedkopere prijs zal aanbieden dan de Belgische shop (of omgekeerd).

Maak daarom voor jezelf een maximaal budget op en maak een wishlist van de weerparameters die je zeker wenst te monitoren. Zo kom je op het einde van je zoektocht naar een weerstation niet voor onaangename verrassingen te staan.

Kies je voor een online webshop? Goed idee, vaak zijn de aanbieders heel erg snel met de levering van een weerstation en kan je rekenen op een solide garantie en/of terugroepgarantie.

Hoeveel kost een weerstation?

In 2020 kan je reeds een weerstation in huis halen vanaf 25 euro. Voor deze prijs meet je dan via een unit binnenshuis de weergegevens. Vaak gaat het om de temperatuur, vochtigheid en krijg je er ook een weersverwachting voor de komende dagen bovenop.

Wie zijn weerhobby wil uitbouwen tot een volwaardige activiteit kan beter een weerstation kopen in een duurder segment. Er bestaan weerstations waarvan de prijs kan oplopen tot 1000 euro of meer. Deze weerstations hebben het grote voordeel dat ze hun data automatisch doorsturen naar een server, pc of applicatie. Je kan (meestal) rekenen op een hogere betrouwbaarheid van de meetgegevens, omdat ze sterk gekalibreerd zijn en mogelijk ook nog eens factoren van buitenaf filteren.

TOP 5 weerstations in 2020

Hieronder hebben we een persoonlijke selectie gemaakt die voor iedere weeramateur van toepassing kan zijn. Afhankelijk van het budget, de wensen en de duurzaamheid kan je vervolgens een keuze maken.

Om het gemakkelijk te maken hebben we de websites Coolblue en Bol.com geanalyseerd en de sterke en minder sterke punten van het weerstation opgezocht. Heb je zelf een weerstation uit deze lijst en wil je graag je eigen ervaring delen? Aarzel dan niet om onderaan dit artikel je mening te verkondigen. Dit kan bijzonder waardevol zijn.

Cresta DTX370 (<50 euro)

Wil je niet veel geld besteden aan een nieuwe weerstation? Dan kunnen we de Cresta lijn adviseren van weerstations. Dit bedrijf heeft reeds jarenlange ervaring met het op de markt brengen van weerstations die doen wat ze moeten doen. Dit weerstation laat de temperatuur binnen en buiten zien, alsook de luchtdruk en de luchtvochtigheid. Het toestel werkt met 2 AA batterijen, waardoor het kan gebeuren dat het weerstation opeens niet meer werkt doordat de batterijen leeg zijn. Vind je dit geen probleem, dan is het een uitstekende keuze om je oud weerstation te vervangen.

 • Bestellen weerstation nu via Coolblue – 49,99 euro
 • Bestel weerstation via webshop van Bol – 35 euro (prijsbreker) 🔥
CRESTA weerstation met buitensensor

TFA Spring Breeze (< 100 euro)

Mag het iets meer zonder te overdrijven? Dan kunnen we ons prima vinden in volgend model van TFA. Dit weerstation kan gebruik maken van netstroom waardoor u niet constant hoeft te vrezen dat de data verloren gaat. Het is evenwel opletten welk toestel u aankoopt, want niet bij alle weerstations wordt de windmeter bijgeleverd. Die is optioneel te verkrijgen bij het model 30.3221.02. U kan best bij de supportdienst van de webshop even navragen of u de windmeter kan bijbestellen. In tegenstelling tot het CRESTA weerstation van hierboven maakt het display gebruik van een kleurenweergave en staat dat net iets beter in de woonkamer.

 • Koop weerstation via Coolblue – 79,95 euro (beperkte voorraad)
 • Bestel weerstation via Bol.com – 76,49 euro (prijsbreker) 🔥
Het kleurrijke display van de TFA Spring Breeze

Alecto WS-4800 (> 100 euro)

Wanneer we ons in de lijn van Alecto begeven, weet u dat we te maken hebben met een bedrijf dat zich specialiseert in weerstations. Ze hebben heel wat diverse modellen in de WS lijn aan te bieden. Dit weerstation klimt boven de prijs van 100 euro, maar daar krijg je ook wat voor terug. Het weerstation capteert niet alleen de temperatur, luchtvochtigheid en luchtdruk, maar geeft ook de windsnelheid- en richting, heat index en gevoelstemperatuur. Het weerstation wordt meegeleverd met een aparte anemometer die u op een correcte plaats kan monteren. Handig!

 • Weerstation via Coolblue – 101,99 euro (ook in het zwart)
 • Weerstation kopen op Bol.com – 81 euro (prijsbreker)
Alecto WS-4800 met buitenunit en anemometer

Netatmo met regenmeter (> 200 euro)

Verkiest u als weerliefhebber kwaliteit en design? Dan is er één weerstation op de markt dat de concurrentie verslaat. Jawel, het Franse bedrijf Netatmo verpulvert de concurrentie op vlak van een elegant weerstation. Daarnaast zijn de prestaties van de sensoren ook indrukwekkend. Ze hebben zowel een buitensensor als een binnensensor en scoren met hun minimalistisch design hoge punten. Bij NoodweerBenelux hebben we ook een Netatmo met regensensor en windmeter in het bezit. Tot op heden zijn we erg tevreden over de unit. Bijzonder detail is ook de winddetectie. Deze werkt niet met roterende cups, maar met een vernieuwend concept waar de wind op een ultrasone manier wordt gedetecteerd! Cool!

Daarnaast is het systeem ook uitgerust met een online dashboard waardoor u de meetwaarden op elke computer ter wereld (met uw gegevens uiteraard) kan volgen en nalezen. Er is ook de mogelijkheid om een applicatie op uw smartphone te installeren.

 • Haal hem binnen via Coolblue – 212 euro (inclusief regenmeter!) 🔥
 • Ontdek dit weerstation via Coolblue – 163,95 euro (zonder regenmeter)
 • Bestellen via Bol.com – 148 euro (zonder regenmeter)

Alecto WS-5500 PRO weerstation (> 200 euro)

Eindigen doen we met de klapper van de zoektocht. Oké, het design is dan misschien net iets minder dat de Netatmo, maar dit weerstation heeft werkelijk alles in huis om het manueel taakje van het noteren van de meetgegevens te vervangen. Met een correcte prijs rond 200 euro, de WIFI-optie, de connectie met het weerplatform Wunderground, het delen van je eigen weergegevens met anderen, het zonnepaneel om de interne batterij op te laden, het meten van de UV-index en nog veel meer heb je een arsenaal om U tegen te zeggen. Dit weerstation heeft daarenboven ook goede kritieken van weeramateurs wat de duurzaamheid betreft. Dat betekent dat een investering hierin zich vaak in meerdere jaren aan weerplezier vertaalt.

 • Weerstation via Coolblue – 206 euro
 • Koop vandaag via Bol.com – 189 euro
 • Belangrijke informatie: dit weerstation is regelmatig uitverkocht.

Keuze bij een weerstation kopen

U merkt dat er erg veel keuze is vandaag om een weerstation te kopen. Mensen willen de hevige neerslag tijdens onweersbuien zelf meten. Het kan ook handig zijn om meetgegevens van de wind te hebben tijdens een felle windvlaag die stormschade veroorzaakt. Daarnaast is het gewoon leuk om bezig te zijn met het weer. Iedere dag opnieuw! Een weerstation gekocht? Laat het ons weten in de reacties onder dit artikel en deel je ervaring…want: “Meten is weten”.

Nicolas

Door Nicolas

Bezieler van NoodweerBenelux. Een onuitputtelijke passie voor het weer zorgt ervoor dat ik iedere dag met veel plezier aan het werk mag gaan.


Verder lezen

Alles bekijken

De invloed van het weer op Formule 1

2 dagen geleden - 5 min. lezen
27

Donderdag regen en veel wind, maar hoeveel?

20 februari 2024 - 4 min. lezen