8 February 2014 - 3 min. lezen 19 reacties

Op dit moment bent u er nog niet mee bezig maar wij zien interessante signalen op een zomer 2014 die vermoedelijk iets warmer zal verlopen dan gemiddeld aangenomen. Voor heel wat zomerliefhebbers klinkt dit als muziek in de oren maar natuurlijk moeten we het één en ander ook gaan onderbouwen. Let op: dit artikel is gebaseerd op de weergegevens van het  International Research Institute for Climate and Society (IRI) en wordt om de zoveel tijd bijgewerkt. We houden jullie via dit artikel de komende maanden op de hoogte.

Zachte winter 2013-2014

We kunnen er niet omheen. We beleven mogelijk één van de zachtste winters sinds het begin van de metingen. Dit stromingspatroon wordt veroorzaakt door een (extreem) sterke poolwervel boven de Noordpool. Hierdoor wordt de activiteit van depressies iedere keer opnieuw versterkt en krijgt het westen van Europa regelmatig veel wind en periodes met veel regen. Een groot contrast met de situatie in het (noord)oosten van de Verenigde Staten. Daar zegeviert Koning Winter wel met regelmatig sneeuwstormen en diepvriestemperaturen. Global warming? Wie zal het zeggen..

Het IRI maakte reeds in de zomer van 2013 een voorspelling voor de winter van 2013-2014. Het ging een zachte winter worden volgens dit weerbureau. Geslaagd dus.

Grote kans op warme zomer

Wanneer we de weergegevens van onze collega’s bij het IRI onder de loep nemen zien we een interessante voorspelling voor de lente en de zomermaanden. Het doel van deze website / organisatie is om het klimaat beter te begrijpen en haar rechtstreekse impact op de mens en de economie. Daarom hebben ze eigen instrumenten ontwikkeld die de temperatuur en de neerslag voor de komende maanden in kaart brengt. Hoogst interessant.

Merk op dat deze organisatie bijzonder wel slaagt in het opmaken van langetermijnvoorspellingen. Zo hadden zij de zachte winter van 2013-2014 in de smiezen en dat reeds vanaf de zomer van 2013.

Maanden mei – juni en juli

Hechten we belang aan de weergegevens op dit moment. Dan zien we een hogere kans op temperaturen hoger dan het gemiddelde. De Benelux-regio ligt in de percentages 20 tot 45%. Het zuidwesten van Europa en het zuidoosten van Europa kunnen rekenen op een flink hoger percentage. Let ook op de dieprode kleuren ter hoogte van IJsland en Groenland. Koppelen we dat aan de huidige temperatuur van het zeewater (Noordzee) dan is het niet geheel onmogelijk dat we inderdaad een te zachte start van de zomer gaan meemaken. De temperatuur ligt op dit moment 2 tot 3 graden hoger ter vergelijking van februari 2013.

grote kans op warme zomer

Maanden juni – juli en augustus

Op dit moment van schrijven (8 februari 2014) zijn de weergegevens voor de maanden juni – juli en augustus nog niet beschikbaar. Dit wordt bijgewerkt op 20 februari 2014. Wie dit een nuttig bericht vond om te lezen kan onze website verspreiden via Facebook en Twitter door de respectievelijke knoppen in het artikel. Op die manier steunt u onze werking optimaal.

Relevante artikelen rond lange termijn weersvoorspellingen

Bron kaartjes: IRI

Nicolas

Door Nicolas

Bezieler van NoodweerBenelux. Een onuitputtelijke passie voor het weer zorgt ervoor dat ik iedere dag met veel plezier aan het werk mag gaan.


Verder lezen

Alles bekijken