0

Dit weekend staat de Formule 1 race van China 2024 op het programma. Het is voor het eerst sinds 2019 dat we weer in Shanghai racen. Het is geen gewoon weekend, voor het eerst dit seizoen hebben we namelijk een sprintweekend. En de volgorde van het sprintweekend is op de schop gegaan vergeleken met de vorige jaren. En hoe ziet het weer eruit dit weekend?

Klimatologie van Shanghai

Shanghai, de thuisbasis van het Shanghai International Circuit in China, heeft in april echt een overgangsmaand van de winter naar de lente. Als we kijken naar de klimaatclassificatie door Köppen, valt Shanghai onder een vochtig subtropisch klimaat (Cfa).

Temperatuur

April markeert het begin van de lente in Shanghai, en de temperaturen beginnen langzaam te stijgen na de koude wintermaanden. De gemiddelde dagelijkse maximumtemperatuur ligt rond de 19°C (aan het begin van de maand 16°C, aan het einde 23°C). Het temperatuurrecord in april ligt op 34,3°C. De minimumtemperaturen ‘s nachts kunnen dalen tot ongeveer 12°C (9-15°C). Tot vorst komt het in principe niet, de laagste minimumtemperatuur in april is -0,5°C (sinds 1951).

Neerslag

April is over het algemeen een relatief droge maand in Shanghai, maar er kunnen nog steeds wat regenbuien voorkomen, vooral in het begin van de maand. Het regent meestal niet lang en de buien zijn zelden hevig. Vatten we dit samen in getallen, dan valt er 82,5 mm aan regen in ruim 11 dagen. 

Zon

Naarmate de lente vordert, begint de zon meer te schijnen in Shanghai. April biedt doorgaans redelijk wat zonnige dagen. Overigens is de UV-index gemiddeld 8 tot 10 in april! In de Benelux is een UV-index van 8 in de zomer al behoorlijk zeldzaam, laat staan een UV-index van 10.

Wind

De windomstandigheden in april zijn over het algemeen mild, met af en toe een briesje dat zeker dicht langs de kust op kan steken (zeebries). Sterke winden (tyfonen) zijn zeldzaam in deze tijd van het jaar, waardoor de Formule 1 race van China op het Shanghai International Circuit doorgaans niet al te veel wordt beïnvloed door wind.

Kenmerken van de baan

Shanghai International Circuit (SIC) is een van de meest opmerkelijke racebanen ter wereld. Gelegen in de bruisende metropool Shanghai, staat deze baan bekend om zijn innovatieve ontwerp, technische uitdagingen en zijn rol als gastheer van de Formule 1 race van China. Laten we dieper ingaan op wat deze baan zo opmerkelijk maakt en waarom het (normaal) elk jaar op de Formule 1 kalender prijkt.

Historie

Het Shanghai International Circuit werd officieel geopend op 1 september 2004 en verwelkomde meteen de Formule 1 race van China. Het circuit is ontworpen door de befaamde Duitse circuitarchitect Hermann Tilke, die bekend staat om zijn baanbrekende ontwerpen over de hele wereld. De baan vertegenwoordigt een combinatie van moderne technologie en traditionele Chinese invloeden, en wordt gezien als een van Tilke’s meest opvallende creaties.

Technische kenmerken

Met een lengte van 5,451 kilometer en 16 bochten biedt het Shanghai International Circuit een mix van lange rechte stukken en uitdagende bochten.

Een van de meest opvallende kenmerken van het Shanghai International Circuit is de beroemde bocht 1, ook wel bekend als de “snelle rechterbocht”. Deze uitdagende bocht daagt coureurs uit met zijn lange rechte stuk gevolgd door een scherpe bocht naar rechts, wat zorgt voor spectaculaire inhaalacties op behoorlijke snelheden.

Naast bocht 1 biedt het circuit een mix van lange rechte stukken en technische secties, waardoor het een echte uitdaging is voor de coureurs en de auto’s. Met een mix van langzame, middelmatige en snelle bochten is het Shanghai International Circuit een van de meest uitdagende banen op de Formule 1-kalender.

Circuit Formule 1 race van China 2024
Het circuit van de Formule 1 race van China 2024.

Weerbericht Formule 1 race van China 2024

Shanghai ligt in een andere tijdzone dan de Benelux. Is het hier 10:00 uur, dan is het in Shanghai zes uur later en dus 16:00 uur.

Verder zien we tijdens de Formule 1 race van China 2024 voor het eerst de nieuwe opzet van een sprintweekend. Op vrijdag zien we de 1e vrije training en de sprintkwalificatie, op zaterdag eerst de sprint en daarna de reguliere kwalificatie voor de hoofdrace. En op zondag de Formule 1 race van China 2024. Vorig jaar was de structuur als volgt: vrije training 1 en kwalificatie voor de hoofdrace op vrijdag, sprintkwalificatie en sprintrace op zaterdag en de hoofdrace op zondag.

1e vrije training en sprintkwalificatie

Het raceweekend start op vrijdag 19 april. Om 05:30 uur onze tijd (11:30 lokale tijd) gaan de lichten uit voor de 1e vrije training. De temperatuur ligt tijdens de 1e vrije training rond 19-20°C. Er staat een matige wind uit het zuidoosten, windkracht 4. We zien hoge bewolking aan de hemel staan, maar de zon schijnt hier waarschijnlijk nog doorheen. De bewolking wordt tijdens de 1e vrije training wel steeds dikker en dus krijgt de zon het steeds moeilijker.

Later in de middag vindt de sprintkwalificatie plaats (vanaf 09:30 uur). De bewolking is nog verder toegenomen, de zon zal dus niet of nauwelijks te zien zijn. Vanuit het zuidwesten komt een buienlijn dichterbij, met kans op onweer. Verschillende weermodellen en verschillende runs berekenen (vooral de timing van) de buienlijn anders. De coureurs moeten dus rekening houden met regen tijdens de sprintkwalificatie. Mocht het inderdaad tot onweer komen, dan kan de sessie zelfs uitgesteld worden (in verband met het kunnen opstijgen van helikopters). De temperatuur is iets gezakt naar 17°C. De zuidoostenwind is nog steeds matig (4 Bft).

Weersverwachting Formule 1 race van China 2024 vrijdag 03Z
Verwachting volgens ECMWF voor vrijdag 05:00 uur onze tijd. Buien naderen vanuit het zuidwesten.
Weersverwachting ECMWF vrijdag 09Z
Verwachting volgens ECMWF voor vrijdag 11:00 uur onze tijd. De buien hebben het circuit bereikt.

Sprintrace en kwalificatie voor hoofdrace

Op zaterdag 20 april vinden de sprintrace en de kwalificatie voor de hoofdrace plaats. Tijdens de sprintrace (vanaf 05:00 uur) zien we opnieuw veel bewolking. De bewolking zou dik genoeg kunnen zijn om wat regen te produceren, maar heel veel stelt het niet voor. Het kwik ligt rond een waarde van 21°C. De wind is gedraaid naar het westen en matig van kracht (3-4 Bft).

Als de kwalificatie begint (09:00 uur), is de wind gedraaid naar het west-noordwesten en iets afgenomen in kracht (3 Bft). De bewolkingsgraad neemt iets af, dus de zon laat zich vaker zien. Het lijkt droog te blijven. De temperatuur klimt nog iets verder omhoog en komt uit op 23°C.

Weersverwachting ECMWF zaterdag 03Z
Verwachting volgens ECMWF voor zaterdag 05:00 uur onze tijd. ECMWF berekent een enkele bui in de omgeving van het circuit.
Weersverwachting ECMWF zaterdag 09Z
Verwachting volgens ECMWF voor zaterdag 11:00 uur onze tijd. Geen buien meer in de omgeving.

Formule 1 race van China 2024

Op zondag 21 april wordt de Formule 1 race van China 2024 gereden. De lichten gaan uit om 09:00 uur onze tijd. In het begin van de race lijkt de bewolking te overheersen en heeft de zon het dus moeilijk. Het blijft zo goed als zeker droog. Sterker nog, de zon lijkt vaker tevoorschijn te komen in de loop van de race. De wind is nog iets verder geruimd naar een noordelijke richting en waait met een matige windkracht 3. Het kwik ligt tijdens de race rond 22°C.

Weersverwachting ECMWF zondag 09Z
Verwachting volgens ECMWF voor zondag 11:00 uur onze tijd, tijdens de Formule 1 race van China 2024.

Banden Formule 1 race van China 2024

De teams zullen dus mogelijk tijdens de sprintkwalificatie gebruiken moeten maken van de intermediate of misschien zelfs wel de full wets. Qua droogweerbanden hebben de teams voor de Formule 1 race van China 2024 de beschikking over de middelste 3 compounds. Dus C2 is de harde band dit weekend en C4 de zachte band.

Het belooft een spannend raceweekend te worden. Voor een aantal coureurs is het ook de eerste keer dat ze op het circuit in Shanghai zullen racen. En dan ook nog een vernieuwd sprintweekend! Veel kijkplezier gewenst met de Formule 1 race van China 2024!

Banden Formule 1 race van China 2024
De verschillende banden compounds die de teams tot hun beschikking hebben tijdens de Formule 1 race van China 2024.


Verder lezen

Alles bekijken