1

Elk jaar opnieuw verschijnen seizoensvoorspellingen. Wij distantiëren ons daar uitdrukkelijk van als weerdienst en focussen in deze zomerverwachting 2024 op experimentele weermodellen. Iedereen kan daar zijn mening rond vormen. Uiteindelijk is het voor veel mensen belangrijk om te weten hoe groot de kans is op een warme en zonnige zomer. De meteorologische zomer start vanaf 1 juni en eindigt op 31 augustus. Deze weersverwachting focust zich dan ook op deze periode en niet op de maand september.

Weermodellen lopen uit elkaar

Logischerwijs is een seizoensverwachting voor de zomer onderhevig aan enorme onzekerheden. Dat is beslist iets anders dan een weersverwachting op relatief korte termijn waarmee weermodellen vrij goed overweg kunnen. In deze outlook blikken we vooruit met het Amerikaans en Europees weermodel. Elk hebben ze een forecast die een stuk verder kan kijken dan de reguliere weermodellen voor de korte termijn. De verschillen zijn frappant.

Amerikaans weermodel CFS

Het Amerikaans weermodel heeft naast GFS voor de korte en middellange termijn het CFS weermodel. CFS staat voor Climate Forecast System en kan tot 9 maanden vooruit kijken. Klassieke weermodellen houden het bescheidener en beperken zicht vaak tot 380u. In de onderstaande analyse bekijken we de maanden juni, juli en augustus op vlak van temperatuur. Daarna nemen we ook de neerslag onder de loep.

Het heeft geen zin om te kijken naar een specifieke weersverwachting met temperaturen en/of neerslag. We bekijken hier de voorgestelde afwijkingen van de temperatuur op 2m hoogte over de hele maand om een globaal beeld te genereren. Voor individuele dagen is een aparte weeranalyse nodig wanneer de termijn dichterbij komt.

Afwijkingen temperatuur voor de zomermaanden (GFS)

Afwijking van de temperatuur voor de maand juni. We zien bij CFS tot 1,5°C afwijking voorzien voor deze volledige maand.
Afwijking van de temperatuur voor de maand juli. De afwijking blijft tussen +1°C en +2°C tegenover een langjarig gemiddelde. Een groot deel van het Europees vasteland is overigens te warm volgens deze voorspelling.
Afwijking van de temperatuur voor de maand augustus. Op het einde van de zomer verliest de zomer wat grip. De grotere afwijkingen focussen zich nu meer op zuidoost Europa. Merk de grote positieve afwijking op van de temperatuur in de buurt van Groenland!

Afwijkingen neerslag tijdens de zomermaanden (GFS)

Naast de temperatuur is het ook interessant om de neerslagkaartjes erbij te halen. Uiteraard is het onmogelijk voor een weermodel om de precieze hoeveelheid neerslag te berekenen tijdens de zomermaanden. Daarom gebruiken we voor beide weermodellen de afwijking van de neerslag tegenover normaal. Blauw betekent meer neerslag dan normaal terwijl een rode kleur een droger intermezzo aangeeft.

Voor de maand juni is er een niet noemenswaardig signaal op een beduidend natter momentum in de zomer. Er is een lichte voorkeur voor meer neerslag ten zuiden van de Benelux en boven het Iberisch Schiereiland.
Een opvallende kaart voor augustus waar het Amerikaans weermodel een beduidend wisselvalliger beeld schetst voor West-Europa. Wellicht door toedoen van een actieve straalstroom. Merk de droge omstandigheden op in het zuiden van Europa (rode kleur).

Europees weermodel ECMWF

Het beste weermodel ter wereld volgens diverse ‘skill-scores’ is uiteraard ECMWF. Dit weermodel baseert haar verwachtingen door middel van een supercomputer. In vergelijkende studies met GFS zien we een outperformance van het weermodel. De score van het weermodel haalt ruim 95% bij een weersverwachting in de eerstvolgende 48u.

Bij het Europees weermodel zien we ook een licht signaal op een warmer intermezzo voor de maand juni. De focus ligt echter op het zuidoosten van Europa.
In juli is het signaal van een warmere afwijking boven de Benelux nog steeds aanwezig. De shift van de zeer warme setting in het zuidoosten van Europa naar het westen is ook aanwezig. Zo mogen Spanje, het zuiden van Frankrijk en Italië rekening houden met een hogere kans op hitte. Niet verwonderlijk voor deze maand juli.
Voor de laatste maand van de meteorologische zomer zien we de afwijking van 1°C richting de Benelux opschuiven. De focus blijft echter op het zuiden van Europa liggen.

Afwijkingen temperatuur voor de zomermaanden (ECMWF)

Het Europees weermodel berekent voor juni een hogere kans op meer neerslag dan normaal. Dat ligt in lijn met GFS die ook wat blauwe kleuren intekent boven onze regio.
Een bijzondere switch voor de maand juli waar ECMWF met een beduidend droger intermezzo komt vanuit het zuiden. Grote delen van de Middellandse Zee komen onder hogedruk te liggen met kurkdroge condities en toenemende kansen op bosbranden.
In augustus zien we een noordelijke uitbreiding van de anomalie van neerslag richting het noorden. Dat betekent dat ook de Benelux rekening moet houden met droger weer dan normaal. Dit staat in contrast met GFS die net zinspeelt op een westcirculatie en meer regenval. Een spannende ontwikkeling!

Zomerverwachting in korte weervideo

Heel veel mensen zijn naast dit artikel wellicht ook geïnteresseerd in de weervideo van de zomerverwachting. Daar legt weerman Nicolas alle weerkaarten nog eens naast elkaar. Er wordt ook gekeken naar het buitenland. Hoe ziet de zomer er uit op de traditionele vakantiebestemmingen? Gaat het zuiden van Europa opnieuw een periode tegemoet van significante droogte en hoge temperaturen met hittegolven?


Verder lezen

Alles bekijken