0

Als het tijdens de winter niet structureel wil winteren, hebben we nog steeds de lente. Afgelopen weken worden gedomineerd door lagedrukgebieden met heel sporadisch een opflakkering van warmte. Komende dagen blijft dat weertype de Lage Landen parten spelen. De luchtsoort is vaak polair van origine waardoor de kans op schadelijke nachtvorst stijgt. We moeten lokaal zelfs rekening houden met aprilse grillen en winterse neerslag. Ontdek in dit weerbericht de nieuwste updates!

Wanneer kans op negatieve temperaturen?

Vrieskou in de maand april is uiteraard geen unicum. De weerpluim voor de komende dagen toont een vrij koele weersverwachting. In de eerstvolgende 5-7 dagen is er sprake van een een te koud weertype voor de tijd van het jaar. We zien dat de maxima met moeite boven 10°C klimmen. In de nachten van 22 april tot 25 april moeten we ook verspreid in België en Nederland rekening houden met vrieskou. Daarna stabiliseert de weerpluim en worden de temperaturen geleidelijk hoger. Volledig droog weer moeten we nog niet verwachten.

Impact nachtvorst op de landbouw

Voor veel sectoren is late nachtvorst helemaal niet ideaal. Zeker als er daarvoor perioden zijn geweest met temperaturen tot 20°C en de natuur in volle expansie gaat. Binnen de landbouw is men dan ook bang van nachtvorst. Fruitbomen, jonge scheuten en bloemen kunnen bevriezen. Dat resulteert logischerwijs in mislukte oogsten en dus minder inkomsten voor de landbouwer. Daarnaast zorgt het wellicht ook voor een verhoging van de kosten door het gebruik van beschermende doeken.

Kan het nog vriezen in mei?

De IJsheiligen worden verwacht tussen 11 en 15 mei 2024. Traditioneel is dat nog een moment in het weerkundig jaar dat de temperaturen nog eens flink kunnen zakken. Of het dit jaar opnieuw zo’n vaart loopt is voorlopig nog koffiedik kijken. In 2020 was het wel prijs met een enorme dagelijkse gang. Zo steeg het kwik naar ruim 20°C overdag, terwijl het bij heldere omstandigheden in de nacht nog tot lichte vrieskou kwam.


Verder lezen

Alles bekijken