2

Komende zondag, 21 april, staat het slotstuk van de voorjaarsklassiekers op het programma: Luik-Bastenaken-Luik 2024. Voor de mannen is het de 110e editie, voor de vrouwen de 8e editie. Luik-Bastenaken-Luik is één van de 5 monumenten van het wielrennen. Een koers die iedere wielrenner dus graag aan zijn of haar palmares wil toevoegen. Bij de mannen staan zowel Van der Poel als Pogačar aan de start, dat staat haast garant voor spektakel? Zorgt het weer ook voor spektakel?

Parcours Luik-Bastenaken-Luik 2024

Mannen

Het parcours van Luik-Bastenaken-Luik 2024 voor de mannen telt 254,5 kilometer. De renners starten zondag om 10:15 uur vanuit Luik. De rit van Luik naar Bastenaken (100 kilometer) is nog relatief vlak (één beklimming van de Côte de Bonnerue). Op de terugweg van 160 kilometer naar Luik begint het echte werk. 20 kilometer na het keerpunt in Bastenaken volgt de steile Côte de Saint-Roch, ongeveer op de helft van de koers. Met nog slechts 95 kilometer te gaan, moeten de renners nog negen verschillende beklimmingen overwinnen.

Finale

De Côte de Mont-le-Soie markeert het beginpunt van de finale, met nog 93 kilometer te gaan. Na deze passage volgen drie beklimmingen elkaar in rap tempo op. De renners kunnen even bijkomen, voordat de langste klim van de dag op de Col du Rosier opdoemt. Na Rosier en de volgende klim op de Côte de Desnié doemt de iconische Côte de la Redoute op. Gelegen op ongeveer 35 kilometer van de finish, is La Redoute een van de meest gevreesde beklimmingen in Luik-Bastenaken-Luik. Met stijgingspercentages die de 20% overschrijden, is deze helling een echte test voor de benen van de al vermoeide renners.

Op ongeveer 13 kilometer van de finish ligt de laatste beklimming van de dag, de Côte de la Roche-aux-Faucons. Deze beklimming staat bekend om zijn steile en onregelmatige stijging, met zijn smalle wegen en verraderlijke bochten. Deze helling een laatste kans voor renners om het verschil te maken en zichzelf naar de overwinning te rijden.

De laatste 2 kilometer in Luik zijn vlak. We verwachten de finish rond 16:30 uur.

Parcours Luik-Bastenaken-Luik 2024 voor de mannen
Parcours Luik-Bastenaken-Luik 2024 voor de mannen (organisatie Luik-Bastenaken-Luik)

Vrouwen

Het parcours van Luik-Bastenaken-Luik 2024 voor de vrouwen telt 152,9 kilometer. De rensters starten zondag om 13:45 uur vanuit Bastenaken. Eigenlijk zouden we deze koers dus beter Bastenaken-Luik moeten noemen. Met tien beklimmingen hebben de vrouwen slechts één beklimming minder te overwinnen dan de mannen, in een parcours wat ruim 100 kilometer korter is. Kortom, klimmen, klimmen en nog eens klimmen!

Hoewel het parcours van Luik-Bastenaken-Luik voor vrouwen korter is dan dat van de mannen, omvat het nog steeds enkele van de meest uitdagende beklimmingen uit de mannenrace. Rensters worden geconfronteerd met legendarische hellingen zoals de Côte de Saint-Roch, de Côte de la Redoute en de Côte de la Roche-aux-Faucons. De Côte de Saint-Roch staat al na een krappe 20 kilometer op het programma. Wat volgt, is bijna 50 kilometer zonder beklimming (wel glooiend uiteraard). 

Finale

Met nog 85 kilometer te gaan, start de finale met de Côte de Mont-le-Soie, net als bij de mannen. Het restant van de finale ziet er ook hetzelfde uit als bij de mannen. De winnaar bij de vrouwen kennen we rond 18:00 uur op zondag.

Parcours Luik-Bastenaken-Luik 2024 voor de vrouwen
Parcours Luik-Bastenaken-Luik 2024 voor de vrouwen (organisatie Luik-Bastenaken-Luik)

Weersverwachting Luik-Bastenaken-Luik 2024

Zoals gezegd starten de mannen op zondag om 10:15 uur vanuit Luik en de vrouwen 13:45 uur vanuit Bastenaken. Bij de start van de mannen is het nog best fris en ligt het kwik rond een graad of 5. In de nacht van zaterdag op zondag kan het in het oosten van België tot vorst komen. Bewolking overheerst, maar de zon kan er af en toe wel doorheen piepen. Het is droog. De wind waait met een zwakke tot matige windkracht 2-3 vanuit een noordelijke richting.

Tijdens de koers groeit de bewolking naar verwachting uit tot een aantal (mogelijk geclusterde) buien. Tussendoor laat de zon zich ook af en toe zien. Bij de start van de vrouwen om 13:45 uur is het ongeveer 5°C in Bastenaken. Uiteindelijk komt de maximumtemperatuur in de regio uit op 7 graden in Bastenaken tot 9°C in Luik. De noordenwind trekt iets aan, maar zal met een matige windkracht 3 niet doorslaggevend zijn. Dit betekent overigens wel dat op de route van Bastenaken naar Luik de wind op kop zal staan.

Kortom, de renners en rensters zullen zich goed moeten aankleden voor Luik-Bastenaken-Luik 2024, want de gevoelstemperatuur komt nauwelijks 5°C. Ook de regenjacks zullen waarschijnlijk nodig zijn tijdens de koers. Hopelijk krijgen we een mooie koers te zien, veel kijkplezier gewenst!

GFS geeft al een neerslagsignaal om 14u LT
ECMWF laat een flink aantal buien ontstaan, ook met kans op hagel (17u LT)
ICON laat meer een grootschaliger regengebied zien, overeenkomend met GFS


Verder lezen

Alles bekijken