28 maart 2021 - 4 min. lezen
1 reacties 1

Doorheen het volledig jaar kunnen er zich onweersbuien ontwikkelen in de Lage Landen. Veel mensen vragen zich misschien opnieuw af welke soorten onweersbuien er nu opnieuw optreden in onze contreien, onder welke condities deze precies ontstaan en wat de gevolgen zijn van deze onweersbuien? In dit artikel bespreken we de type onweders en hun eventuele gevolgen en risico’s op schade.

Deelnemen aan discussie? Ben je geïnteresseerd om deel te nemen als weeramateur of liefhebber van het weer aan het weerforum? Onderaan dit artikel krijg je bliksemsnel & gratis toegang tot alle reacties. Je kan ook je eigen weerfoto’s opladen.

Soorten onweersbuien

Single cell

Een eerste vorm van onweersbuien zijn de single cells. Dit zijn onweersbuien die ontstaan in een omgeving met weinig windschering (zowel verandering van richting wind als snelheid van de wind met de hoogte) en relatief weinig energie (CAPE). Desondanks kunnen deze wel voor wateroverlast zorgen en voor lokale hagel en windstoten als gevolg van een downdraft. De levensduur van de onweersbui is vrij kort. De gevolgen blijven in principe al bij al beperkt tot een kleine regio, al is een onweersbui altijd gevaarlijk!

  • Meer weten over onweer? Dan mag dit boek niet ontbreken! 📖
Cumulonimbus
Stevige onweersbui vanuit Hendrik Ido Ambacht (Silvia van den Enden)

Pulse storm

Wanneer een single cell van zeer veel onstabiliteit (CAPE) kan genieten, dan ontstaat een pulse storm.
Deze ontstaan ook wanneer de windschering beperkt is. Er is dus, zoals gezegd, wel veel meer CAPE aanwezig. Dit zorgt dan ook voor stevigere buien met hoge bliksemactiviteit en kans op grote hagel. Wateroverlast is ook hierbij aan de orde door de trage treksnelheid van de buien en eveneens rukwinden door de downdraft zijn mogelijk.

  • Weten of er onweer op komst is? Met dit stormglas wordt u nooit meer verrast! ⛈️
Taferelen die vaak voorkomen bij traag bewegende onweersbuien

Multicell

Wanneer de schering toch toeneemt, dan wordt de updraft beter gescheiden van de downdraft en kan de bui langer overleven (de vorige categorieën sterven vrij snel uit eenmaal de bui neerslag begint te lossen). Meerdere cellen kunnen dan ook samenklonteren tot een groter gebied. Dit zijn dan multicellen. Door de hogere treksnelheid is de kans op wateroverlast beperkter, maar de kans op andere randverschijnselen zoals grote hagel en zware rukwinden is wel groter.

Als zo een multicell in de nacht ontstaat en kan genieten van middelbare onstabiliteit, dan kan een mesoscale convective system (MCS) ontstaan (indien aan verschillende voorwaarden wordt voldaan). Het beste voorbeeld hiervan is 25/26 mei 2009.

Squall line

Wanneer de schering nog meer toeneemt en er oplijning optreedt van de onweersbuien (langs een koufront of vore) dan ontstaat een squall line. Aan de voorzijde hiervan zijn vaak mooie wolkenformaties te zien, maar zijn ook stevige rukwinden mogelijk door uitwisseling.

  • De beste onweersfoto’s maakt u nadat u dit boek hebt gelezen! 📕
Arcus
Arcus aan de voorzijde van naderend onweer in De Panne (Marleen Smets)

Supercell

Als laatste is er ook nog de supercell of de “koning der onweersbuien”. Deze ontstaan in zeer dynamische omgevingen (veel schering). Hoe meer cape er beschikbaar is, hoe zwaarder de randverschijnselen kunnen zijn. Eveneens zijn dit ook de onweersbuien die tornado’s kunnen produceren als de verandering van de wind in de onderste luchtlagen zeer groot is. Ook worden hier vaak mooie wolkenformaties aan vooraf gegaan. Ook in België kunnen landhozen/tornado’s ontstaan zoals hier in Antwerpen vorig jaar!

  • Er bestaan verschillende varianten van supercells. Meer info vind je hier terug!
  • Onder de indruk van het prachtige aangezicht van een supercell? Haal dan dit canvas in huis!
Schema type onweer

Matthias

Door Matthias

Ik ben afgestudeerd als Geograaf aan de Universiteit Gent en heb nog een postgraduaat in "weather and climate modelling" behaald. Van kleins af aan was ik al geïnteresseerd in het weer. Binnen het team ben ik actief voor het weerbericht en weersverwachting. Ik schrijf ook regelmatig artikels.


Verder lezen

Alles bekijken
2

Weersverwachting Luik-Bastenaken-Luik 2024

2 dagen geleden - 5 min. lezen
10 Maandag stevig onweer!

Stevige onweerskansen door pittig koufront op maandag

14 april 2024 - 6 min. lezen