Épisode méditerranéen met overvloedige neerslag
Komende dagen ontwikkelt er bij de Golf van Biskaje een stationaire trog. Aan de oostkant hiervan wordt er zachtere lucht naar het noorden gevoerd, die botst met koelere luchtmassa’s. In combinatie met het vocht van de Middellandse Zee en de botsing met het reliëf kan dit voor een Épisode méditerranéen zorgen met overvloedige regen en sneeuw in Frankrijk en Italië.
- Weerliefhebber? Volg ons via X en Facebook
- Volg de interessante weerberichten op Youtube
Deelnemen aan discussie? Ben je geïnteresseerd om deel te nemen als weeramateur of liefhebber van het weer aan het weerforum? Onderaan dit artikel krijg je bliksemsnel & gratis toegang tot alle reacties. Je kan ook je eigen weerfoto’s uploaden.
Stationaire lagedruktrog
De afgelopen week lag een diepe trog (dal) van de straalstroom stationair over Europa. De komend dagen neemt de breedte van deze trog af en verplaatst deze zich wat meer naar het westen. De kern komt dan ongeveer te liggen over de as Groot-Brittannië – Golf van Biskaje – Portugal. Aan de westkant stroomt er koele, polaire lucht, naar het zuiden. Aan de oostkant rukken zachtere luchtmassa’s vanuit Noord-Afrika, over de Middellandse Zee, op naar het noorden.
Het contrast tussen beide luchtmassa’s en de botsing van de vochtige lucht over de Middellandse Zee op de Centraal-Europese gebergtes (orografische neerslag) zal voor veel neerslag zorgen. Afhankelijk van welk gebied het meest getroffen wordt noemen we dit een Épisode méditerranéen (algemene term), Épisode Cevenol, Sudstau, …
Hoeveel neerslag kan er vallen?
Tussen donderdag en maandagavond tonen de weermodellen in het zuiden van Frankrijk lokaal hoeveelheden tot 250 mm. Deze neerslag valt vooral op maandag met passage van stevige (onweers)buien. Ook in de Pyreneeën en aan de westelijke zuidkant van de Alpen kan er overvloedige neerslag vallen. Ook hier lijken hoeveelheden tot 200 mm mogelijk.
Een van de redenen voor de hoge neerslaghoeveelheden is de warme Middellandse Zee. Deze is momenteel ruim warmer dan normaal, waardoor er meer vocht kan worden opgenomen in de luchtmassa’s die er over passeren. Dit fenomeen maakt de Middellandse Zee ook een hotspot van klimaatverandering.
Sneeuw in Noordwest Italië
De zuidelijke luchtstroming voert ook veel vocht aan naar het noorden van Italië waar de alpenboog zal fungeren als blokkade. Vooral in het noordwesten (Aosta, Piemonte) kan overvloedige neerslag vallen. In de intrinsiek nog relatief koele lucht (toch zeker voor de tijd van het jaar) kan er in de bergen sneeuw van betekenis vallen. Boven 2000 m lijkt lokaal zelfs een meter sneeuw mogelijk. Deze sneeuw valt in gebieden die in maart al meermaals getroffen werden door hevige sneeuw, waardoor hier nu (veel) meer sneeuw ligt dan normaal aan het einde van april.