0

Momenteel bevinden we ons in een uiterst interessante configuratie op de weerkaarten. Een hogedrukgebied met kern boven Ierland zorgt voor een noordelijke luchtstroming boven België, Nederland en Luxemburg. Dit is een uitermate koele setting voor de tijd van het jaar. De kans op winterse neerslag stijgt zelfs bij deze set-up. In de Hoge Venen moeten ze op zondag 21 april 2024 zelfs rekening houden met gladheid door een gesloten sneeuwdek.

Sneeuwdek in de Ardennen?

Diverse weermodellen komen met een interessante prognose op de proppen. In de nacht van zaterdag op zondag groeit de kans op (natte) sneeuw in de Ardennen. Op de hoogste toppen van de Hoge Venen kan de sneeuw zelfs accumuleren en aandikken tot een sneeuwtapijt van enkele centimeter.

De beste kansen situeren zich op een hoogte van 550m en hoger. Afgelopen dagen was er trouwens steeds een sneeuwtapijt te detecteren in de buurt van Mont-Rigi.

Op onze weerkaarten zien we de sneeuwkans fors toenemen in de provincies Luik en Luxemburg. In de lager gelegen gebieden is dat vaak regen of smeltende sneeuw.

De sneeuw zal wellicht niet lang blijven liggen, want tegen het middaguur klimt het kwik in de hoger gelegen gebieden richting het vriespunt en ontstaat er dooi. Het kwik klimt uiteindelijk ook in de Ardennen tot boven het vriespunt met meestal droge condities in de namiddag. Een waarschuwing voor lokale gladheid is echter aan de orde tijdens de ochtend en vroege voormiddag.


Verder lezen

Alles bekijken