21 april 2024 - 6 min. lezen
16 reacties 16

Na een lange periode van zeer zacht weer was het de afgelopen tijd plots een heel stuk frisser. Soms bleef de temperatuur steken op amper 10 graden, in de nachten kwam het plaatselijk tot vorst en er trokken wat winters getinte buien over de Benelux. In de Ardennen is de sneeuw zelfs blijven liggen. De komende dagen blijft eerst nog behoorlijk fris voor de tijd van het jaar met maxima van rond 10 graden en in de nachten is er een reële kans op vorst. Vanaf vrijdag lijken de temperaturen omhoog te gaan. Daarbij is het voorlopig licht wisselvallig met dagelijks kans op een enkele bui, maar er is ook regelmatig ruimte voor de zon.

Deelnemen aan discussie? Ben je geïnteresseerd om deel te nemen als weeramateur of liefhebber van het weer aan het weerforum? Onderaan dit artikel krijg je bliksemsnel & gratis toegang tot alle reacties. Je kan ook je eigen weerfoto’s uploaden.

Actuele situatie in Europa

Wat in de winter vaak niet lukt door een krachtige poolwervel, zien we nu wel terug op de weerkaart. Een hogedrukgebied strekt zich uit van het Verenigd Koninkrijk tot aan Scandinavië en zelfs verder richting Nova Zembla. Daarmee wordt flink koude lucht richting grote delen van Europa gestuurd. Ook in de Benelux levert het lage temperaturen op met kans op vorst in de nachten en soms ook een winters getinte bui.

Weerkaart voor zondag 21 april met in een groot deel van Europa de aanvoer van koude lucht uit het noordoosten (KNMI).

Van Finland tot Frankrijk en van het Verenigd Koninkrijk tot aan de Balkan, op grote schaal liggen de maximumtemperaturen op zondag ruim beneden het langjarig gemiddelde. Bij ons is het met circa 11°C zo’n vijf graden kouder dan normaal. In München wordt het amper 4°C tegen een gemiddelde van ongeveer 16°C en in Sarajevo (Bosnië-Herzegovina) komt de temperatuur zelfs amper boven het vriespunt uit, waar zo’n 20°C gebruikelijk is voor eind april. De enige plekken in Europa waar het relatief warm is voor de tijd van het jaar zijn Ierland, Spanje & Portugal, Turkije, het oosten van Oekraïne en verder Rusland in. Enkel in de uithoeken van Europa dus.

Maximumtemperaturen op zondag in Europa volgens het weermodel GFS (Weerkaarten).

Weersverwachting komende dagen

De nieuwe week start koud. Maandagochtend begint de dag op veel plaatsen met temperaturen dichtbij het vriespunt. Een lokale -2 graden is in het binnenland niet uitgesloten en in de valleien van de Ardennen kan het logischerwijs nog wat kouder worden. Aan de grond gaat het op grote schaal licht vriezen.

Overdag wisselen wolkenvelden, zonnige perioden en enkele (lichte) buien elkaar af. De grootste kans op een bui is voor de namiddag, waarbij de nadruk op de zuidoostelijke helft van de Benelux ligt. De maximumtemperaturen lopen uiteen van 9 graden in het noordoosten tot 11 graden in het zuidwesten van de Benelux bij een meest matige noordenwind.

Het weermodel HARMONIE verwacht op grote schaal licht negatieve temperaturen aan de grond voor de nacht naar maandag (Weerkaarten).

Doordat het maandagavond en in de nacht naar dinsdag breed opklaart, kan de minimumtemperatuur op dinsdagochtend nog wat lager uitpakken. Op veel plaatsen gaat het licht vriezen tot minima van -2°C. Mogelijk kan het op een beschutte plek landinwaarts zelfs afkoelen tot -3 of -4 graden. In de valleien van de Ardennen is matige vorst niet uitgesloten. Vergeet dus niet om uw buitenplanten te beschermen tegen vorstschade indien nodig.

Maximumtemperaturen op dinsdag volgens GFS (Weerkaarten).

Dinsdag overdag is er aanvankelijk veel ruimte voor de zon, maar geleidelijk komt er meer bewolking. Tot de avond lijkt het wel overwegend droog te blijven. De maxima stijgen opnieuw naar 9 tot 11 graden, waarmee het duidelijk frisser is dan normaal voor de tijd van het jaar (circa 17°C).

Woensdag trekken er vanuit het noordwesten buien over de Benelux met ook kans op korrelhagel of wat natte sneeuw (WXCharts).

Woensdag lijkt de meest gure dag van de week te worden. De temperatuur blijft dan op veel plekken steken rond of onder 10 graden. Er trekken buien over met kans op korrelhagel en vooral in de Ardennen ook (natte) sneeuw. Er staat bovendien een stevige noordwestenwind. Donderdag komt de temperatuur wat hoger uit, neemt de wind in kracht af en zijn er meer droge momenten.

Lange termijn

Richting volgend weekend lijken de temperaturen omhoog te gaan. Het hogedrukgebied wat nu over het Verenigd Koninkrijk en Scandinavië ligt, schuift dan op, waardoor lagedrukgebieden eerder ten noord(westen) van ons langs trekken in plaats van zuid langs. Daarmee draait de wind waarschijnlijk van noordelijke naar zuidelijke richtingen. Heel stabiel is de setting niet doordat de lagedrukgebieden relatief dichtbij blijven.

Weerssituatie volgens ECMWF voor zaterdag 27 april met zachtere lucht die de Benelux deels weet te bereiken (Wetterzentrale).

De weerpluim laat de opwarming vanaf vrijdag ook duidelijk zien. Eerst tikken de maximumtemperaturen amper de 10 graden aan, maar in het weekend komt het gemiddelde al rond 18°C uit voor het binnenland. Er is zelfs een cluster die een reeks warme dagen (20°C of meer) laat zien. De spreiding is echter nog groot, met opties voor zowel 13 graden als 22 graden overdag. Vooral aan het begin van de week is er kans op vorst in de nachten, vanaf volgend weekend worden ook die duidelijk zachter.

Het weerbeeld blijft (licht) wisselvallig. Er is dagelijks 40 – 60% kans op een bui, de eerste dagen mogelijk ook met korrelhagel of zelfs wat natte sneeuw. Als de temperaturen omhoog gaan, kan er later wellicht ook een keer onweer voorkomen. Tussen de buien door is er regelmatig ruimte voor opklaringen.

Temperatuur- en neerslagpluim voor de komende twee weken (Weerplaza).

Voor Nederlanders die op zaterdag 27 april Koningsdag gaan vieren is het weer natuurlijk extra van belang. De voorgaande twee edities was het behoorlijk fris met ‘s nachts regionaal vorst en overdag maxima onder de 15 graden. Dit keer lijkt het dus wat warmer te worden. Daarbij is de neerslagkans niet al te hoog en eventuele buien zijn waarschijnlijk ook relatief licht en/of kortdurend. Tussendoor is de zon regelmatig te zien. Wel kan de dan naar het zuid(oost)en gedraaide wind vrij stevig zijn.

Jelmer van der Graaff

Door Jelmer van der Graaff

Ik volg momenteel de MSc Klimaatstudies aan de Wageningen Universiteit en ben vooral geïnteresseerd in (toekomstig) extreem weer. Ik deel mijn verhalen, inzichten en analyses graag met jullie op NoodweerBenelux.


Verder lezen

Alles bekijken