0

Het wordt opnieuw een onrustige 24u in het Noord-Amerika. Diverse weermodellen berekenen een heftige weersetting met kans op tornado’s. Vooral de streek rond Kansas moet rekening houden met heftige onweersbuien en ook supercells. Deze hevige onweersbuien kunnen tornado’s produceren met grote schade tot gevolg. Ontdek de laatste analyse in dit weerbericht.

Meerdere dagen met severe weather

Het SPC (Storm Prediction Center) geeft enkele duidelijke waarschuwingen mee voor donderdag. Over delen van Kansas en Texas kunnen zich heftige onweersbuien ontwikkelen. De kans op tornado’s is een fractie groter in de regio van Kansas dan in de regio van Texas. Bij de laatste regio lijkt het vooral om hagel te gaan bij de supercells. Iets wat uiteraard ook voor veel schade kan zorgen.

Op vrijdag verschuift risico op extreem weer naar het oosten. De regio’s rond Missouri, Nebraska en Iowa moeten dan opnieuw rekening houden met enkele supercells en mogelijk een tornado. Bijkomend probleem is het gebied waarin de buien ontstaan. Deze regio’s zijn dichtbevolkt waardoor de kans op (menselijk) leed stijgt. De hoogste kansen op deze intense buien situeert zich steeds in de namiddag en vroege avond.

Tornado outbreak op zaterdag?

Meteorologen houden vooral zaterdag in de gaten. Dan bestaat de kans op een tornado outbreak over een groter gebied van Texas tot Kansas. Het SPC heeft nu reeds een moderate risk afgekondigd. De kans bestaat dat dit zal opgeschaald worden naar een high risk. Op dit moment komen een aantal weermodellen zoals NAM met een zeer hoge STP value. Dit is de significant tornado parameter en piekt zaterdagavond naar 5 tot lokaal 7!

Prognose door het SPC voor zaterdag 27 april 2024. Een klassieke set-up met mogelijk zwaar weer over een groot deel van Noord-Amerika!

Er zijn voorlopig nog een aantal onzekerheden in de hoeveelheid vocht die beschikbaar zal zijn, de restbewolking van de vorige onweersbuien en de CIN kan de onweersbuien (tijdelijk) blokkeren. Voor de mensen in deze regio dus zeker iets om nauwlettend op te volgen!

Tornado’s in Europa?

Als weerdienst krijgen we vaak de vraag of dergelijke tornado’s uit Amerika ook mogelijk zijn in Europa. Dat is zonder meer het geval, maar vaak zien we dat ze minder krachtig zijn en kleiner zijn in omvang. De gebieden die het meest kans maken op dit extreem weer zijn de regio’s in de buurt van de Alpen. Elk jaar opnieuw zijn we bijvoorbeeld krachtige supercells in het zuiden van Duitsland en het noorden van Italië.


Verder lezen

Alles bekijken