5 januari 2020 - 4 min. lezen 1 reacties

De eerste maand van het winterseizoen 2019/2020 werd gedomineerd door zuidwestenwinden en dus bijbehorend zacht weer. Over het algemeen was de maand 2 tot 2.5 graden te warm tegenover het gemiddelde uit de periode 1981-2010. Wat betreft neerslag en zonneschijn verliep de maand vrij normaal. We hadden wel te maken met grote regionale variabiliteit.

Deelnemen aan discussie? Ben je geïnteresseerd om deel te nemen als weeramateur of liefhebber van winterweer aan het weerforum? Onderaan dit artikel krijg je bliksemsnel & gratis toegang tot alle reacties. Je kan ook je eigen weerfoto’s opladen.

Duidelijk zachter dan normaal

De maand december werd gekenmerkt door dominant zacht weer, met enkele frisse perioden tijdens het begin en einde van de maand. In het begin van de maand zorgde de nabijheid van een hogedrukgebied voor rustig, mistig en droog weer met ook af en toe stralingsvorst.

Al snel trok het hogedrukgebied weg en maakte plaats voor lage druk. Deze werd aangevoerd door de strakke straalstroom. Pas tegen het einde van de maand werd het patroon doorbroken en ontstond er opnieuw een hogedrukgebied. Met de aanvoer van frissere, continentale lucht werd de temperatuur opnieuw wat getemperd. Ook waren mist en stralingsvorst opnieuw van de partij op de meeste plaatsen.

Afgelopen december werd gedomineerd door zuidwestenwinden, gerelateerd aan een krachtig lagedrukgebied boven IJsland. (DWD)

Bovengenoemd synoptisch weerpatroon resulteerde dan ook in te zacht weer, met overwegend aanvoer van zachte lucht van over de Atlantische Oceaan. Gemiddeld gezien was de maand december zo’n twee tot twee en een halve graad warmer dan normaal.

In België was de maand gemiddeld 2 graden te warm.
Ook in Nederland zat de temperatuurafwijking boven +2 graden.

In België werd de hoogste temperatuur gemeten in Luik-Monsin (Luik) met 16.6 graden. In Nederland was dat in Eindhoven (15.9°C). De laagste temperatuur werd op 20 december geregistreerd in Elsenborn (Bütgenbach), tot –6.9°C.  Voor Nederland was dit –4.1°C.

Op 17 december werd ongewoon zacht weer genoteerd.

Neerslag decembermaand rond normaal

Dankzij dominantie van lagedrukgebieden werden ook de pluviometers regelmatig aan het werk gezet. Vooral tussen de 6e en 26e viel er behoorlijk wat regen. Aan het begin en einde van de maand zorgden hogedrukgebieden tijdelijk voor droger weer. Uiteindelijk resulteerde dit in neerslaghoeveelheden die rond normaal lagen. Er waren echter grote regionale verschillen.

Traditioneel zien we de hoogste neerslagwaarden rond de kust, alsook in de Ardennen, waar orografische ‘uplift’ de neerslag in de hand werkt. Onweer werd waargenomen op de 6e, 8e, 14e en 24e december.

De neerslaghoeveelheden voor december lagen rond normaal.
Er waren opvallend weinig sneeuwdagen in West- en Centraal-Europa in de maand december.
Tijdens het begin van de maand viel er nog af en toe sneeuw in de Ardennen.

Zonneschijnduur iets hoger dan normaal

Over het algemeen was december 2019 een iets zonnigere maand dan normaal in het grootste gedeelte van de Benelux. Vooral de invloed van hogedrukgebieden tijdens het begin en einde van de maand zorgden geregeld voor zonnige dagen.

De zonneschijnduur lag iets boven normaal.

Geregeld sterk windveld

Door de invloed van lagedrukgebieden kwam de Benelux ook geregeld in een strak windveld terecht. Zo werden op de 6e, 8e, 9e, 10e, 11e, 13e, 14e en 15e windstoten vastgesteld boven 80 km/h ergens in de Benelux.

Tijdens het midden van de maand was er ook geregeld een sterk windveld.

Conclusie

December 2019 werd gedomineerd door lagedrukgebieden, waarbij via een zuidwestelijke stroming zachte lucht over het gehele Europese continent werd gestuwd. In de Benelux resulteerde dit in een temperatuurafwijking van +2 tot 2.5 graden.

De neerslag en de uren zonneschijn lagen dan weer rond normaal. Op enkele nachten met stralingsvorst en een kortstondig sneeuwtapijtje in de Ardennen na, was er deze maand niet echt sprake van winterweer.

Yoni

Door Yoni

Afgestudeerd geograaf aan de KULeuven en doctorandus binnen klimatologie/glaciologie aan de VUBrussel. Binnen NoodweerBenelux ben ik vooral bezig met het schrijven van artikels en het programmeren van tools om bepaalde weerelementen te voorspellen.


Verder lezen

Alles bekijken

Schadelijke nachtvorst op komst

1 uur geleden - 2 min. lezen
2

Weersverwachting Luik-Bastenaken-Luik 2024

3 dagen geleden - 5 min. lezen