12 november 2015 - 4 min. lezen 4 reacties

Wie zat te wachten op traditioneel herfstweer mag zich het komend weekend in de handen wrijven. Hogedruk in het zuiden van Europa en uitdiepende depressies op de Atlantische Oceaan hebben beslist dat de periode met droog najaarsweer voltooid verleden tijd is. Tijdens het weekend neemt de wind flink toe boven Nederland. België wordt voorlopig gespaard. Iets wat lijkt te veranderen op zondag wanneer de straalstroom haar directe invloed laat gelden op de Benelux. Het klassieke recept voor guur herfstweer met geregeld enkele stevige buien en zelfs ja, kans op onweer. Voor de stormjagers van NoodweerBenelux ondertussen geleden van 31 augustus 2015…

Klassiek herfstweer op komst

Of we nu blij moeten zijn met het herfstweer komende dagen is maar zeer de vraag. Feit is wel dat we nu enkele weken achter de rug hebben met flink hogere temperaturen en een neerslagsom onder gemiddeld. Vooral dat laatste zal voor veel mensen niet erg zijn. Helaas komt er aan dit mooie liedje ook een einde met enkele fikse buien in de loop van vrijdag. Een koudefront nadert dan België en Nederland met vooral tussen 14:00 en 20:00 enkele pittige exemplaren. Een lokale donderklap is niet uitgesloten. De neerslaghoeveelheden schommelen veelal tussen 2 tot 7 mm, een opwarmertje voor hetgeen nog moet komen.

buien vrijdagnamiddag 13 november
We zien ‘mooi’ de oostwaartse progressie van de neerslag. Het gaat hier om de passage van het koudefront welke op 850 hPa een daling van 9°C veroorzaakt. In putje winter zou deze setting garant staan voor winterse neerslag in een groot deel van België en Nederland.

Tegen de avondperiode blaast de wind veelal matig uit westelijke richtingen met vooral boven het noorden van Nederland de wind als aandachtspunt. Via het weermodel WRF zien we de 10 m windsnelheden oplopen richting 15 tot 20 meter per seconde. Even snel omgerekend naar kilometer per uur geeft dat een waarde van gemiddeld 65 km/h.

Tijdens de buien kunnen de pieken over de grens van 70 km/h gaan. Elders in de Benelux valt het mee met de windstoten. Iedereen kan de windsnelheid in real-time volgen via ‘wind en luchtdruk‘.

veel wind volle noordzee
Na passage van het koudefront ruimt de wind van het zuiden richting het westen. Deze neemt vervolgens in kracht toe tegen de avondperiode en waait krachtig boven het noorden van Nederland. Op volle Noordzee kan er tijdelijk 9 tot 10 Beaufort komen te staan!

Er vertrekt vanuit NoodweerBenelux dan ook een klassieke waarschuwing voor deze synoptische situatie met een code geel voor het noordelijk deel van Nederland. Focus vooral op de hevigheid van de windstoten en de combinatie met neerslag tijdens de buien. De waarschuwingskaart is minder van toepassing op onweer en/of andere randfenomenen.

herfstweer noord nederland
Het noorden van Nederland komt op vrijdag 13 november 2015 onder invloed te liggen van een sterk zuidelijke windveld. De windstoten variëren tussen 50 en 70 km/h. Tijdens onweerachtige buien kan dat lokaal nog iets meer zijn. Deze onrustige periode blijft actief tot zaterdagochtend. Dan volgt een tijdelijke rustpauze in het weerbeeld.

Zondag veel regen voor Nederland

Op zondag sleept een warmtefront heel lang over het noorden en centrale deel van Nederland. België ontspringt grotendeels de dans met enkel in het noorden van Vlaanderen een verhoogde kans op significante neerslag. Onze vrienden in Nederland moeten echter rekening houden met een gemiddelde neerslagsom van 10 tot 15 mm. Zo komt het totaal op 40 mm te staan vanaf deze avond te beginnen. Een behoorlijke som voor deze regio.

  • Wat wordt er bedoeld met storm?
totale neerslagsom tegen zondag
De komende 84 uur hebben de pluviometers opnieuw werk voor de boeg. De meeste neerslag valt in de nacht van vrijdag op zaterdag en zondag overdag. Focus steeds op het noorden van Nederland met tevens veel wind voor deze regio. Elders in de Benelux voorlopig weinig aan de hand, al lijkt dat tegen begin volgende week ook te veranderen! Mogelijk stormweer.

In het weekend schrijft 1 van onze bloggers een nieuw artikel over de situatie volgende week. Het belooft alvast een boeiend intermezzo te worden met een aanscherpende zuidelijke straalstroom op de Atlantische Oceaan. De interactie met de koude lucht in het noorden van Europa kan wel eens voor verrassingen zorgen.

Wie niet kan wachten tot het nieuwe artikel kan ondertussen deze handige tool op onze website gebruiken. Het weer op locatie geeft het weerbericht mee voor ruim 800.000 plaatsen in Europa!

Nicolas

Door Nicolas

Bezieler van NoodweerBenelux. Een onuitputtelijke passie voor het weer zorgt ervoor dat ik iedere dag met veel plezier aan het werk mag gaan.


Verder lezen

Alles bekijken
8 Maandag stevig onweer!

Stevige onweerskansen door pittig koufront op maandag

3 dagen geleden - 6 min. lezen
6 Prognose

Weersverwachting komende dagen: fris en wisselvallig

3 dagen geleden - 5 min. lezen
1

Weersverwachting Amstel Gold Race 2024

10 april 2024 - 5 min. lezen