13 oktober 2019 - 3 min. lezen 62 reacties

Op veel plaatsen wordt het vandaag een warme dag met temperaturen boven de 20°C. De lucht wordt bij die hoge temperaturen echter wel onstabiel van aard. In die onstabiele luchtsoort kunnen zich in de loop van de middag stevige buien ontwikkelen. De onweerssetting is daarbij behoorlijk gunstig, vooral op dynamisch vlak.

Zuidenwind

De oorzaak van de warmte en de bijbehorende onweerssetting is een zuidenwind die aan de oostflank van een langgerekt front waait. Het front markeert de overgang tussen de warme lucht boven Midden- en Zuid-Europa en de koude lucht ten noorden van ons. Gisteren hadden we met het front te maken. Er was veel bewolking aanwezig en in het noorden van Nederland viel zelfs langdurige motregen. Inmiddels is het front noordwaarts getrokken en zitten we overal in de warme lucht.

Onweerssetting: parameters

Het is niet alleen een warme luchtsoort waarin we ons momenteel bevinden, maar ook een hele vochtige. Die combinatie levert ons onstabiliteit in de vorm van CAPE op. Ook zitten we dichtbij de jetstream, waardoor er sprake is van een sterke windschering (de mate van verandering van de windsnelheid en -richting met de hoogte).

Onweerssetting
De CAPE voor zondag (namiddag)

Vooral de deep layer shear (tussen 0 en 6 kilometer hoogte) is vanmiddag prominent aanwezig. De Mixed Layer CAPE is met circa 200-400 J/kg niet eens hoog te noemen, maar de hoge windschering maakt het toch mogelijk om de buien nog behoorlijk te laten activeren. Concreet betekent het dat de kans op de vorming van onweersbuien niet heel groot is, maar áls er eenmaal een bui ontstaat, kan deze wel zeer actief zijn, met een kans op randverschijnselen (hagel, zware windstoten, hozen).

We zien dat de STP (Significant Tornado Parameter) hoog uitslaat voor de onweerssetting van vanmiddag. Dit duidt erop dat de kans op hoosverschijnselen zeker aanwezig is.

  • Wil je meer leren over het weer en aan de hand van wolken een weersverwachting maken? Dat kan via dit handig boek.📖
Kans op hozen
Hoge STP-waarden

Trigger

Het koufront dat aan het begin van de avond passeert, helpt mee om de boel in gang te zetten. We hebben dus een duidelijke trigger voor convectief weer. De kansen op onweer, hoosverschijnselen en eventueel hagel zijn het grootst op de buienlijn voor het koufront uit. Deze arriveert omstreeks 18.00 uur aan de westkust en zal naar verwachting tevens de meest actieve lijn worden qua neerslag- en onweersactiviteit. Gedurende de avond trekt ze oostwaarts en krijgt de rest van de Benelux er ook mee te maken.

Buienlijn
De positie van de actieve buienlijn op het einde van de namiddag

Hoge temperaturen

Bij dit alles wordt het zeer zacht voor de tijd van het jaar. Op de Waddeneilanden wordt het 18 à 19°C, maar in de rest van de Benelux loopt het kwik op naar 20 tot 23°C. In de Kempen kan het zelfs 24°C worden. De zon zal ‘s middags regelmatig te zien zijn en dus is het heerlijk weer om erop uit te gaan!

Maximumtemperatuur 13 oktober
De maximumtemperaturen voor vanmiddag. Het wordt op grote schaal 20 graden.

Sommige linkjes bevatten affiliate

Delen


Verder lezen

Alles bekijken