27 april 2015 - 4 min. lezen 0 reacties

Terwijl de barometers aangeven dat er veranderlijk weer wordt verwacht, geeft dit niet altijd een nat weerbeeld. De komende dagen maken lagedrukgebieden de dienst uit, maar ze geven niet altijd regen. Een licht wisselvallig weerbeeld gaan we wel zien en het blijft voorlopig te koel voor de tijd van het jaar. Zon en (stapel)bewolking wisselen elkaar af.

Schuldig daaraan is de aanvoer van relatief koude polaire lucht die noordwest Europa veroverd heeft en zich nog wat verder naar het zuiden gaat uitbreiden. Een hogedrukgebied boven Groenland zorgt ervoor dat depressies voorlopig blijven rondtollen boven (West-Europa).

Stabiel weer zit er daardoor niet in maar het zal vaker droog zijn dan nat en dat is het beste wat we eruit kunnen persen met de huidige weerkaarten. Vakantievierend Nederland zal dit allicht kunnen waarderen. Veel scholen zijn nu al dicht en de rest volgt volgende week.

Geen regen op Koningsdag

Koningsdag GFS

Werd er eerst nog slecht weer afgegeven voor Koningsdag, doet u de gordijnen open en u ziet strak blauwe luchten. Dat is nog eens een verrassing. Geen regen op Koningsdag. Het heeft allemaal te maken de positie van het koufront. Voor een groot deel van de Benelux lag deze al net wat oostelijker zodat met uitzondering van Luxemburg en de Ardennen het overal droog is. Zelfs de zon komt goed tevoorschijn.

Fijn voor de buitenactiviteiten met het vieren van Koningsdag in Nederland. Laat nu net eens een lange termijn voorspelling niet uitkomen en ik denk dat daar niemand om maalt.

In Duitsland zijn grote temperatuurverschillen en daar regent het wel pittig op het koufront, kijk maar eens naar de verschillen op de bovenste afbeelding.

GFS luchtdruk

Bovenstaande weerkaart maakt duidelijk hoe koudere polaire lucht steeds verder Europa veroverd. Boven Groenland en de Oceaan zien we een hogedrukgebied en deze gooit een slot op de deur. De depressies boven Europa zitten als het ware gevangen en blijven daar circuleren met de bijbehorende neerslaggebieden. (volg de pijl op de weerkaart) Dit maakt ook juist de exacte weersverwachting soms wat onzeker.

Zo zijn er gebieden in Europa waar veel regen valt, maar andere plaatsen ontspringen de dans (zoals in onze omgeving vandaag). De vraag is dan ook hoe lang de huidige setting aan blijft houden. Wat wel zeker is, is dat het voorlopig te koel blijft voor de tijd van het jaar. De middagtemperatuur bivakkeert tot het weekend het meest tussen 10 en 13 graden.

neerslag gfs

Zoals het er nu naar uit ziet blijft de neerslag in grote delen van de Benelux toch vrij beperkt tot het volgende weekend. Er is elke dag wel ergens kans op regen maar waar precies en wanneer, dat is nu niet exact te bepalen. Dit komt door de enigszins rommelige luchtdrukverdeling op de weerkaarten. Zit je net tussen de neerslaggebieden in dan valt het mee, maar het kan door een net iets andere berekening ook tegenvallen. Zaak om de buienrader dus in de gaten te houden, maar de droge periodes zullen het deze week winnen van de nattere fases.

Nachtvorst

Voor de fruitteelt wordt het bibberen en beven vannacht. Er staat nachtvorst op het programma. Voor de bescherming van de gewassen moeten er vast en zeker maatregelen getroffen gaan worden.

nachtvorst GFS

De temperatuur op waarnemingshoogte duikt namelijk lokaal tot onder het vriespunt. In de heldere polaire lucht kan het snel afkoelen en op enkele plaatsen (in het oosten) kan het zelfs -2°C tot -3°C gaan vriezen. Later in de nacht loopt de temperatuur vanuit het westen door binnenkomende bewolking alweer wat op. Aan de grond wordt het nog kouder. Temperaturen tot -6°C zijn niet ondenkbaar.

Volgend weekend mogelijk warmer

zaterdag gfs

Kijken we nog even snel vooruit naar volgend weekend dan zien we dat er met een zuidelijke stroming warmere lucht aangevoerd kan gaan worden. Het hogedrukgebied boven de Azoren is heel opmerkelijk even helemaal verdwenen. Het maakt er de weersverwachting voor de lange termijn er niet gemakkelijker op. In de huidige configuratie neemt de kans op een warm en onstabiel weertype met onweer op termijn toe.

Gastblog

Door Gastblog

Expert in weer en klimaat of een ander boeiende niche in de wetenschap? Geregeld worden wetenschappers aan het woord gelaten via een gastblog.


Verder lezen

Alles bekijken